Следвайте ни

Харчим 16,5 млн. от парите на Пловдив за социални услуги

viber icon

Асансьор за хора с увреждания ще бъде монтиран на Голямата епископска базилика, чийто строеж на бул. „Кн. Мария Луиза” е пред завършване. Сградата, в която са подредени уникалните цветни мозайки от 4-5 век, е на две нива и според съвременните изисквания трябва да има достъп за инвалиди. В бюджета на Община Пловдив, за който снощи беше организирано обществено обсъждане, са предвидени 60 000 лева за асансьора на Базиликата. Общо за социални дейности, които включват 58 услуги, от бюджета на Пловдив се заделят 16,5 млн. лева.

Общината ще разполага тази година с 343 млн. лева бюджет, от които 186 млн. лева  са осигурени от държавата, а останалите са собствени приходи от местните данъци, такси, наеми и продажби. Парите на Пловдив ще се гласуват в Общинския съвет на 11 февруари.

Най-много средства  - 44,65 на сто, са предвидени за образование. Тези пари са заделени за заплати на персонала, издръжка на детски градини и училища, програми, техническо оборудване, ремонти.

За санирането на ОУ „Стоян Михайловски” в „Южен” са планирани 726 840 лева, а за проектирането на нови сгради на Математическа гимназия и ХГ „Св. св. Кирил и Методий” - 400 000. Още 100 000 лева има за проект на реставрацията на старинната фасада на Хуманитарната, която е паметник на културата.

За здравеопазването и предимно за детски ясли общината разполага със 17,5 милиона, за спорт - с 6,3 млн. лева. Впечатляващ е бюджетът за културата - 19,8 млн. лева, от които 2 млн. лева ще отидат за провеждането на събития от културния календар.

Чистотата в града ни струва 42 млн. лева, а озеленяването - 5 милиона. За улично осветление са планирани 3 млн. лева, за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа - малко над 26 милиона. Районните кметове получават по 300 000 лева за благоустрояване и поддръжка на кварталните улици. 

За ремонти, строежи и проектиране администрацията предвижда 85 млн. лева. По-голямата част - 51 млн. лева, са осигурени по европейски програми. Добрана новина е, че парите за инвестиции за 2020 г. не са по-малко от 2019-та. Лошата е, че значителна част от обектите бяха завършени през миналата година, но са включени в бюджета, тъй като има неразплатени сметки. Един от примерите е с многоетажния паркинг в "Западен", за който предстои плащане в размер на 3,3 млн. лева. 

През тази година предстои довършването на бул. „Северен”, за който общината трябва да плати 6,5 млн. лева. За зоопарка има 611 300 лева, но тепърва ще се преброяват дефектите. Забавеният в годините проект за воден цикъл ще глътне като за начало 29 млн. лева. За строеж на новата спортна зала „Дунав” в проектобюджета са заложени 1,5 млн. лева, за Тютюневия град  - малко над 1 млн. лева, а за пл. „Централен” има още 2 млн. лева за разплащане със строителите.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?