Следвайте ни

Харчи, народът плаща! Бюджетът на Пловдив набъбва с 13 млн. на микрофон

Районните кметове и общинските съветници се надцакват с нови предложения, никой не говори за нови приходи 

viber icon

Свързани новини

Бюджетът на Пловдив може да набъбне с 13 милиона лева по време на гласуването му в Общинския съвет, ако администрацията намери резерви в приходите, за да удовлетвори всички искания на районните кметове и отделните групи в Общинския съвет. Всички те имат своите предложения, съобразени с обещанията, които са дали на избирателите. И са готови да харчат да дупка, стана ясно от проведеното онлайн обсъждане на бюджета. Никой не казва откъде ще дойдат средствата за новите разходи, като предложенията са основно за орязване на едни проекти и пера за сметка на други. За вдигане на данъци, съкращения в администрацията и общинските предприятия и оптимизация на разходите не се говори. Нито пък за заем, с който да се реализират важните проекти. 

Така бюджетът отново може да се превърне в

ябълка на раздора 

между общинските съветници, районните кметове и община Пловдив, както вече се случи миналата година. Тогава шефът на групата на ГЕРБ Йордан Илиев на сесията по време на дебатите изчете дълъг списък с допълнителни обекти, като предложи парите за тях да бъдат предоставени на районните кметове и те да ги реализират. Презумпцията е, че те повече знаят кои проблеми трябва да се решават в кварталите, защото са по-близко до хората.

Кметът Здравко Димитров прие, за да не се разпалват страстите, в резултат на което районите получиха над 5 млн. лева за улици, тротоари, паркоместа, градинки, детски площадки. С такава сума в предишните години районите не бяха разполагали.

По думите на зам.-кмета по финанси Величко Родопски и тази година

шестимата кметове ще имат 5,3 млн. лева за кварталите. 

Друг въпрос е, че все още има неразплатени разходи към изпълнители от 2020 г. и се чака да бъде приет бюджетът. За ремонти и строителство са заложени между 500 и 700 хиляди лева на район. Кметовете обаче считат, че общината може да задели повече пари при бюджет от 418 млн. лева. Най- оптимистична заявка е направена от кмета на „Централен“ Георги Стаменов, който се надява да получи 2 млн. лева за района.

Общината е затрупана от лавина искания за пари, сякаш Пловдив, България и светът са в икономически възход, а не във втората година на кризата и пандемията. Освен че всички искаме Пловдив да е хубав и спретнат град, има и още една причина - активността се повишава преди изборите.

Според предложенията, внесени в община Пловдив по време на общественото обсъждане, бюджетът трябва да се коригира с над 13 млн. лева. Но

тепърва предстои наддаване за нови обекти

и на самата сесия, където на 2 март ще се обсъждат приходите и разходите на Пловдив.

В момента се анализират всички предложения и се правят разчети кои корекции могат да се приемат и кои е невъзможно, коментираха от общината.

Бившият кмет на „Южен“ и лидер на ВМРО - Пловдив Борислав Инчев е внесъл корекции за над 7 млн. лева, съветниците от Демократична България - за около 2 млн. лева, Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив искат 1 млн. лева за техника на „Градини и паркове“ и още почти толкова за ремонт на кварталната ул. „Ген. Колев“. Отделно настояват за спешен ремонт на Рогошко шосе.

Всички тези искания сигурно имат основания, но истината е, че средствата в бюджета са ограничени. Навремето тогавашният кмет Славчо Атанасов обичаше да напомня, че

бюджетът не е татко Барба,

който да се разтяга. А кметът Здравко Димитров коментира наскоро, че в общината няма печатница, която да произвежда пари.

Бюджетът и сега е с много въпросителни в приходната част, като се има предвид, че данъците, таксите и наемите си остават непроменени. Някои приходи са смело завишени - например 20 млн. лева от общинската собственост, 7 млн. лева от глоби и санкции, 1,8 млн. лева от концесии. За инвестиционната програма са планирани 198 млн. лева, от които 121 милиона са предвидени по европейски проекти. От 77 млн. лева /тъй наречените „свободни“ пари/ трябва да се задели за съфинансиране и обектите за образованието.

С необмисленото напомпване на бюджета има риск голяма част от амбициозната програма, написана по време на общественото обсъждане, да си остане само на хартия, както твърде често се е случвало преди години.

Може би този дебат трябваше да се проведе много по-рано, а не сега, когато бюджетът трябва да бъде одобрен, за да се изпълнява навреме набелязаната програма.

Свързани новини

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

КОКО

КОКО

10.02.2021 | 14:25

КМЕТА НА ЦЕНТРАЛЕН ДА ДОЙДЕ СРЕЩУ ТОРО ГРАНДЕ И ДА ВИДИ НЕГОВИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ В КВА МИЗЕРИЯ ТЪНАТ И ДА ВЗЕМЕ ДА НАПРАВИ ПАРКИНГ А НЕ САМО ДА КРАДЕ

Отговори
4 5
Павел

Павел

10.02.2021 | 10:09

Този наш премиер как можа да изрови толкова много тротоар при последното си посещение в нашия град?Човека ,танк ?Защо бе Баце не им натри ушите на тези около тебе на снимките ?Или се страхуваш от тях ?

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?