Следвайте ни

Хайверът най-хранителният рибен деликатес

viber icon

Когато Луи XV хвърля в лицето на Петър Велики лепкавите рибни яйца, с които руският цар иска да го нагости в знак на уважение и добра воля, френският крал едва ли е предполагал, че скоро това ще се превърне в най-скъпата и желана храна в света. Днес хайверът, освен една от най-изисканите храни, е и доказано най-хранителният рибен деликатес, съдържащ около 250 калории на 100 грама. Сервира се в екстравагантни варианти със стафиди, ананас, сирене и хлебче или парченца зеленчуци.

Първите, които популяризират хайвера по света, са именно руснаците и персийците. През ХVI век той дори бил консумиран на континента Америка, като не особено изискана храна, по-скоро нискокачествена и евтина, от по-бедните слоеве на обществото.

В наши дни най-скъп е хайверът на есетрата. Рибата няма добър външен вид, не е особено вкусна, но за сметка на това в съвременната кулинария е известна със златните си яйца. От 24-те вида есетра, които съществуват в рибния свят, пет живеят в Каспийско море, но само четири от тях произвеждат ядлив хайвер, най-известният вид от които е белугата. Процесът на извличане на хайвера е изключително деликатен. Важно е рибата да не бъде убивана, защото в този случай тя изпуска горчив секрет, който съсипва вкуса на хайвера. За да се избегне този ефект, тя се успива с лек удар зад главата и в следващите десет минути материалът трябва да бъде отстранен и пакетиран в метални кутии. Важна особеност на хайвера е, че той не може да запази вкусовите си качества, ако не е съхранен правилно.

Съществуващите забрани за незаконен лов на есетра и санкциите за нелегалната търговия са в опит да се опази естественият вид на рибата, която се превръща в застрашен вид. Изкуственото отглеждане на есетра се е превърнало в алтернатива за създаването на хайвер в много европейски страни. Франция е сред най-големите производители, особено регионът Жиронд, който заради свръхексплоатацията на есетрата е загубил рибата като естествен вид. Други страни като Испания, Швеция, Унгария и САЩ се опитват да излязат на пазара на най-скъпия хайвер в света, който не беше повлиян от рецесията, с разработване на технологии за отглеждане на белуга.

Цената на хайвера, както при диамантите, зависи от големината на рибните яйца. Подобно на черните скъпоценни камъни, черният е доста по-скъп, но единственото основание за това е, че е по-труднодостъпен от червения.

В 100 г се съдържат протеини (25,3 г), мазнини (17 г), захар (4 г), холестерин (440 мг). Хранителните съставки включват натрий (1,7 г), фосфор (330 мг), калий (164 мг), калций (51 мг) и витамините D, A, C, B2, B44 и B12.

Руският хайвер е известен по света като най-вкусния и най-скъпия. Мнозина считат и иранския хайвер за толкова добър. Той се произвежда от същите риби, но в южните части на Каспийско море, и не е така популярен.

Експертите казват, че хайверът може да бъде сервиран заобиколен от късчета лед и със златна, рогова, перлена или дървена лъжица ­ никога сребърна, тъй като този метал променя вкуса. Познавачите го опитват в малки количества и без гарнитура като лимон, лук, чушка или подправки. Според руската традиция охладената водка е най-доброто допълнение, но на Запад вярват, че сухото шампанско също е подходящо.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?