Следвайте ни

Хайки за опасни кучета в "Коматево"

Дори и от Северна България молят за екипите от пловдивски ловци

viber icon

Акция за лов на бездомни кучета ще има днес в „Коматево” по сигнал на жителите в квартала, нападнати от четириногите. „Получихме две жалби и изпращаме екип, стига да успее да намери кучетата, защото някои хора ги прибират в двора си, за да ги нахранят”, каза за „Марица” директорът на „Зооветеринарен комплекс” Георги Божев.

Станка Димитрова от "Коматево" алармира за проблема пред репортера на "Марица". „Нямаме нищо против бездомните кучета. Това са животинки, които нямат вина, че са се родили на бял свят. Но едно от кучетата започна да проявява агресия.

Онзи ден ми се хвърли на гърба. Всички и особено децата се оплакват, че ги е страх. По-добре е да го приберат и да живее в приюта”, препоръча Станка Димитрова. Жената живее на ул. „Училищна”. Случката пък е станала на ъгъла с ул. „Пампорово” и преляла чашата на търпението на коматевци.

В приюта на Пазарджишко шосе се гледат над 80 улични кучета. Почти половината от тях са питбули, конфискувани преди няколко години от собственика с прокурорско нареждане. В общинското предприятие се надяваха, че настаняването на агресивните песове ще е за кратко, но се оказа, че са оставени на „постоянно местожителство”.  

Подобен прецедент няма никъде в страната.

Но и кучешките приюти се броят на пръсти. Директорът на „Зооветеринарен комплекс” разказа, че за улов на бездомни кучета се обаждат дори от Северна България. На пловдивския приют разчитат в общините „Родопи”, „Марица”, Асеновград и дори в Лъки и Белово. „Един път нашият екип ходи до Рудозем, след като от тамошната управа се примолиха”, сподели Георги Божев.

За услугите се плаща. За уловените шест-седем кучета съседните общини броели по 600-700 лева на предприятието. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова  по-скъпа е услугата. Тя включва разходи за екипа, гориво за кола, кастриране и обезпаразитяване на четириногото, а след това - за връщане на животното обратно на място, откъдето е взето. Всичко това е предвидено в закона и местната наредба. Според Георги Божев трябва  да се създават регионални приюти за бездомни животни, а също така и зоополиция, каквато практика има в европейските държави. Малките общини нямат пари за разкриване на кучешки приюти, а проблемът при тях е още по-драматичен. Има и нахапани хора.

В „Зооветеринарен комплекс” са създадени два екипа за лов на кучета и един за бездомни котки. Те също се кастрират и се връщат обратно „у дома”, тоест в кварталите, откъде са взети. Питомците на приюта имат достатъчно храна и вода. В горещите дни пускат над клетките оросяваща система, а в студа слагат скари и затоплят помещенията със специални лампи. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?