Хайка от Розовец остави средногорието без глигани

Четири диви прасета са отстреляни при хайка в местността Свето Колас над Розовец. С най-точен мерник се е отличил младия ловец Стойко Раевски, като от четири изстрела с бренеке е улучил три прасета. Четвъртото е попаднало на мушката на Ангел Стоянов. Последната събота и неделя в Розовец са ловували и на фазани, а преди това и на вреден дивеч.

На мерника на ловците са попаднали четири фазана и два чакала, каза Гено Карагенски. Той е дългогодишен председател на ловната дружинка от 55 ловци, в която цари сговор и приятелска атмосфера. Не случайно ги сочат  за пример от съседните села Зелениково и Чехларе. Авджиите се хвалят, че през последния месец не са пропуснали излет.

До сега в района на Брезовската община основно се ловуваше на пъдпъдък, като най-добри резултати са отчетени в дружинките на Чоба, Тюркмен, Момино село и Шишманци, казва Стоян Памуков - специалист ловно стопанство в ЛРС „Средногорец” - Брезово. От началото на сезона до сега в периметъра на дружеството са отстреляни 4857 пъдпадъка, 700 патици, 266 яребици, 253 чакала, 127 лисици и 15 диви прасета. Първенци по улова на глигани са ловците от Свежен и Розовец.

Една от най-многочислените дружинки в пловдивското ловно сдружение „Сокол” е тази в село Цалапица.  В нея членуват 103 ловци, а председател е Тодор Дончев. Най-младият авджия е 27-годишният Иван Нихтянов. Председателят коментира, че от началото на сезона до сега са организирани три излета за отстрел на яребици.

Резултатът е 180 яребици, значително по слабо от отминали години.  Пъдпъдък почти нямаме по нашите земи и смятам,  че е на изчезване в региона, каза Тодор Дончев. Той и колегите му очакват през декември по-емоционалния лов на патици и груповото ловуване на вреден дивеч - чакали.

Когато всичко се пообере по полето, става по интересно за този дивеч, допълва той. Наличието на много оризови насаждения в района привличали патиците и лова е добър, но когато привърши изцяло прибирането на арпата. Тогава в излетите редовно се включват между 45 и 50 ловци. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?