Следвайте ни

Гущери пълзят до родната къща на актьора Иван Андонов

В Стария град, точно до дома, където е роден легендарният актьор и режисьор Иван Андонов, стърчи дълга полусрутена стена. Това са остатъците от една от красивите навремето къщи в резервата. Тя е била собственост на „Жилфонд” и в нея са живеели няколко семейства. След като се срутва старата сграда на софийската ул. „Алабин”, е решено, че и тази е опасна и хората са изведени от нея.

„Повече от 20-30 години тук няма никой. Обитателите бяха българи. След инцидента в София ги изселиха”, разказва съседката Мария, която живее в родния дом на Иван Андонов.

Като тръгнали да бутат опасната къща, напукали стената и на нейната. Сега малко е останало от къщата на „Княз Церетелев” №10. Оцелялата стена от фасадата е покрита с мрежа. Всичко в сградата зад нея е рухнало. Няма етажи, няма подове - в буренака е пълно с гущери.

Другата занемарена красавица в резервата се намира на ул. „Кирил Нектариев” № 20. „Интериорът й може да се сравнява само с този на Балабановата къща - стълбите са шедьовър на архитектурата - има оркестрина и какво ли още не”, разказва съседка на занемарения имот. Преди три месеца увиснаха прогнилите дъски от балкона й. В район „Северен” оградиха фасадата с жълта лента.

Съседите разказват, че наследниците не могли да се разберат помежду си. Едните са арменци, а другите - българи. Пръснати са по цял свят и за да я продадат, искат много пари. Проверка на „Марица” показа, че според кадастъра теренът от 297 кв. м е частна собственост. Сградата е с два самостоятелни етажа и застроена площ по 107 квадрата.


Арх. Петър Петров от „Централен” призна, че повече от година се мъчи с призрачната къща. „Все още не е ясно дали това ще е аварийно укрепване, или ще има по-сериозно възстановяване”, обясни той. Ако се предприеме второто, общината ще ипотекира имота, ще вложи пари във възстановяването му и после ще си ги търси от собствениците. Проблемът е, че за всяко решение те трябва да бъдат уведомени с писма.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?