Следвайте ни

Гурме здравословни храни на фермерския фестивал в УХТ

viber icon

Варена рибна наденица от каракуда и червеноперка, колбас от  птиче месо с годжи бери, куркума и кашу, пъдпъдъчи яйца със соев сос, цвекло, канела, куркума и горчица. Това са част от иновативните гурме храни, които представят днес студенти и преподаватели от Университета по хранителни технологии в рамките на фермерския фестивал, който се провежда в учебното заведение.

Вкусотиите са  дело на студенти от 4 курс от Катедра „Технология на месото и рибата“. Проявата, която събра учени, студенти и производители, откри ректорът проф. д-р Пламен Моллов. „Надявам се колегите от тази специалност да станат добри професионалисти, а фермерският фестивал да се превърне в традиция“, каза проф. Моллов. 

Идеята за повечето деликатеси е да се провокира интересът най-вече у децата, които нямат навик да консумират риба и яйца.  На този етап здравословните храни се приготвят само в университета, но има шанс да се появят и в търговската мрежа. Вече има заявен интерес от фирми от хранително-вкусовия бранш, които са готови да ги включат в производствената си листа.

Не по-малко атрактиви храни, повечето от които биологични, са наредили и участниците на фермерския пазар. Сред тях са гъби шийтаке, отгледани по японска технология, орехово масло, вегански макарони, сирене и кашкавал с различни подправки, нектар от шипки и др.

Имаше и демонстрация как бързо, вкусно и здравословно се приготвят шийтаке на тиган.

 

Паралелно с фермерския фестивал в УХТ се провежда и 67-мата научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии-2020”.

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?