Следвайте ни

Гурбетът стопи "Столипиново" наполовина

Роми готови да инвестират заработените в чужбина пари в законни терени и жилища

viber icon

„Почти половината от населението на „Столипиново“ е на гурбет във Франция, Белгия, Англия и Германия. Това твърди кметът на "Източен" Николай Чунчуков. Наскоро по телевизията гледал публицистичен филм за роми. Видял познати лица и е мислил, че кадрите са направени в "Столипиново". Пък се е оказало, че гурбетчиите от махалата са снимани в Германия. 

 

"В квартала е пълно с автомобили, докарани отвън от хора, които по 4-5 години работят в чужбина. Мисленето им се променя и те вече искат да купуват земя и жилища напълно законно", разсъждава районният кмет по повод на старата, но и досега нереализирана идея за строеж на социални жилища, в които от мизерните колиби и съсипаните блокове биха могли да се преместят обитателите на "Столипиново".

 

Един от най-големите проблеми в махалата е състоянието на над 20 общински блока. То е трагично - изкъртени инсталации, задръстени и наводнени мазета, разрушена система на обратните води, изтърбушени и спрени още преди години асансьори, разбити външни врати.

 


Повечето от тези блокове се намират на ул. „Крайна“, Батак“, „Сокол“. Преди години в Община Пловдив беше направен опит да се изчистят избите, но парите отидоха на вятъра. Обитателите на блоковете, повечето от които живеят под наем, не са проявили желание да се възползват от държавното саниране.

 


Единствено в по-светлата част на „Столипиново“ живеещите на ул. „Елба“ 2, 4 и 6 са си обновили до неузнаваемост блока  по Националната програма за енергийна ефективност.  

 

Проблемите в етническия квартал са безброй. В архивите на районното кметството фигурират справки, според които близо 2000 са незаконните постройки в махалата. Повечето от тях са къщи, строени още по времето на соца, за които няма никакви документи.

 

Годишно в махалата се събарят по 150-200 постройки, предимно търговски. На  собствениците се предлагат общински места. Над 200 търговски обекта вече са изградени напълно законно и за тях се плащат ток, вода и наем. Както "Марица" писа, интересът е толкова голям, че на търга за 60 квадрата на ул. "Ландос" наддаването стигна до 2750 лева. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?