Следвайте ни

Гурбетът измести празнуването на Банго Васил ВИДЕО

viber icon

Гурбетчийството е убило традиционното празнуване на Банго Васил. Денят е 14 януари, вторият от трите дни, в който се чества ромската Нова година. По улиците на „Столипиново“ и град Куклен обаче по нищо не личи, че е празник.

Причината – голяма част от малцинството е емигрирало в Германия, Нидерландия, Белгия и Англия, за да изкарва пари, а в родните къщи са останали само по 2 души. Най-често това са майката и бащата, а веселието и танците на този ден почти са изчезнали.

„За съжаление, обичаите и традициите на Банго Василий вече не са това, което бяха, защото повечето емигрираха. Събрахме се в понеделник с малкия ми син. Другите членове на семейството са в Англия. Ако бяха тук щяхме да сме 6 човека.

При това положение на мен като майка и баба не ми е до празненство. Събрахме се вечерта, но сърцето ми плачеше, защото ги няма най-скъпите“, казва Албена Костадинова от Куклен.

Освен това по думите й голяма част от ромите вече били евангелисти и затова отбелязвали Нова Година на 31 декември. Докато преди ромите, които са празнували Василица в Куклен, са били 600, то сега те са намалели шест пъти и са около стотина души.

„Някога имаше голяма романтика – сняг до колене, майка ми прави 12-13 тави с баници, баклави и тутманици и ги носим на фурната да се пекат. Там се събирахме всички“, с умиление си спомня Костадинова. Подгоровката обаче започвала още в ранни зори – най-възрастната жена в семейството ставала да сурвака водата и да се помоли за благоденствие.

Характерно за ромската трапеза е, че сърмите не се пълнят с кайма, а с пилешко или пуешко месо. Причината е, че легендата разказва, че гъските са спасили ромите от издавяне. Баницата се правела пък с извара и ориз.

След полунощ ромите се поздравявали с „О Банго Василий авела“, което означавало „Банго Васил идва“. "В Куклен все още се спазва традицията да поръчват баница. Поръчали са ми две със сирене и една с тиква", казва Ренгинар Дерелиева, която работи в местната баничарница.


Снимки: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?