Следвайте ни

Гробищата в Пловдив отесняха, отварят нови площи в Прослав и Коматево

viber icon

Всички гробища в Пловдив са запълнени  с изключение на траурния парк на Рогошко шосе.  Няма свободни места на Централни гробища, Драганови в "Южен", в Коматево и Прослав.  Единствено в траурния парк "Северен" , разширяван многократно, се извършват погребения.

В тази връзка кметът Здравко Димитров иска от Общинския съвет съгласие да започне разширението на гробището в Прослав, след като директорът на ОП "Траурна дейност" Коста Попов го е уведомил за проблема.

Гробното поле в Прослав е с площ близо 15 дка . За разширение са набелязани 65,8 декара, от които само 4,5 дка са общински, а останалите са частни. Тепърва ще се прави нов ПУП  и ще се водят разговори със собствениците на земите.

Според нормативите на един жител трябва да се падат по 3,04 кв. метра гробно място. В Общия устройствен план на Пловдив, приет през 2007 г., необходимата площ за  траурните паркове в Пловдив е 117 ха. Оттогава обаче населението на града се е увеличило. Така, през 2012 г. средната гъстота е била 3315, 5 души на кв. км,, а към 2017 г. е нараснала до 3385,5 човека на квадратен километър.

Според официалните данни през 2017-та  Пловдив е наброявал 345 215 жители. В момента обаче се подготвя изменение на ОУП и съгласно изследването, направено през 2019 г. , населението в близките години ще се увеличи до 403 796 души.  Не е изключено и сега да са толкова, като гледаме колко много хора прииждат в Пловдив от други градове и села в новите жилищни комплекси. Съответно  се увеличава и площта, необходима за погребения - до 163 хектара.

Ще се разширява и Коматевското гробище

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Минчев

Минчев

02.07.2020 | 17:26

Три мандата управление на Герб в Пловдив до това доведе, гробищата отесняха. Всичко ще е наред, ама на Зиково лято!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?