Следвайте ни

Гробищата на Пловдив препълнени, урни смениха ковчезите

Крематориумът се задъхва от заявки

viber icon

Драстичен ръст на погребения в Пловдив е регистриран в последния месец в общинското предприятие „Траурна дейност”. От началото на ноември, като че ли отведнъж, започна да се увеличава броят на починалите - приблизително с 50 процента и дори повече, твърди директорът Коста Попов.

Шефът на предприятието посочва, че през пролетта, в началото на пандемията, погребенията дори били по-малко с двадесетина процента, отколкото през същия период на 2019 г. Сякаш хората повече се пазеха, особено по време на извънредното положение. И през лятото обстановката е била в обичайните си граници - средно 10 траурни церемонии на ден. Но от първите дни на ноември

погребенията са вече по 15-16 и дори 18 на ден.  

Тревожната статистика за увеличение на смъртността бе потвърдена и от шефа на общинската служба ГРАО Милена Божкова. Тази година, включително и през ноември, на територията на  община Пловдив са починали 5861 души. През същия период на миналата година бяха починали 5506 човека. Милена Божкова уточнява, че това не са само жителите на Пловдив, а всички, чиято смърт е настъпила в града. ​В това число са и пловдивчаните, починали извън границите на България.    

"Заради увеличения брой на погребенията натоварването на екипа ни е невероятно голямо, въпреки че се справяме", споделя Коста Попов. Отчита като плюс, че

все повече граждани предпочитат кремирането

- отричана до преди няколко години услуга. Добре е, че около Пловдив има частен крематориум. Преди да заработи, близките разчитаха на пещта в София, където бяха принудени да чакат много време, отбелязва Коста Попов. 

Местният крематориум спестява на близките дългото чакане и скъпите транспортни разходи, а на общината - места в траурните паркове, които открай време са дефицитни. Доскоро в специално изградените стени полагаха общо от 100 до 300 урни годишно, а през 2019 г. те вече бяха около 500. Ако по-рано една стена, на която се събират 160 урни, се пълнеше за една година, сега това става за три-четири месеца. Тази година кремирането се търси още повече, тъй като близките на починалите се притесняват от COVID-19, който евентуално би могъл да се предаде от тялото на покойника. 

 

Все още има няколко места за урни, но стените, изградени на Драганови гробища и в централния траурен парк, свършват. От ОП „Траурна дейност” са внесли в община Пловдив искане в бюджета за 2021 г. да бъдат планирани средства за нови стени. Една урна пести 4-5 кв. метра от гробните полета.  

Класическите погребения се извършват основно на Рогошките гробища, където все още има свободни терени, има и подробен устройствен план, който предвижда разширение, но трябва да продължат процедурите по отчуждаване на частните имоти. Това са ниви в съседство, до които се разрасна най-големият гробищен парк в Пловдив, въпреки че в продължение на 20 години общината постоянно изкупува терени от техните собственици.

 

На Централни и Драганови гробища отдавна няма свободни места,

 

няма и възможност за разширение. В проекта на новия Общ устройствен план на Пловдив е заложено разширение на траурните паркове в Коматево и Прослав, където също в бъдеще ще се отчуждават частни земи.

------------------------------

 

Смъртността  в Пловдив:

2016 г. - 5205 починали на територията на град Пловдив

2017 г.  - 5392  починали

2018 г. - 5284  починали

2019 г.  до края на ноември - 5506 починали

2020 г., включително ноември - 5861 починали

 

Крематориумът се задъхва от заявки

 

Единственият за Южна България крематорум в Пловдив е преустановил приема на покойници, защото е претоварен с работа. „От вторник пак ще записваме, но дотогава всичко е запълнено”, обясни собственикът на пещите Тодор Послаников.

Крематориум се намира на Рогошко шосе, почти веднага след гробищния парк. Построен е през миналата година според европейските изисквания след продължителните и тежки процедури по съгласуване на проекта.

Тодор Послаников  счита, че не само завишената смъртност е причината  за наплив на заявки за кремация. За погребение на починалите от COVID изискват специални ковчези с метал, което оскъпява услугата. Цените достигат до 500 лева. При кремация таксата си остава 366 лева. Отделно се плаща за урна и допълнителните услуги по ритуала.

 

В областта: Най-черната седмица отне 447 живота

Коронавирусът успя да вдигне смъртността за последните 4 седмици в страната над два пъти в сравнение с последния по-тежък сезонен грип през 2017 г., сочат данните на НСИ.

Най-черната седмица в Пловдивско е между 16 и 22 ноември, когато на територията на областта са регистрирани цели 447 смъртни случая. Цифрата е абсолютен антирекорд и с цели 60 случая повече спрямо предходната седмица.

Макар жертвите на вируса да не са толкова съществен процент от всички починали, рискът заразата да доведе до фатален край е много по-висок, отколкото в повечето други страни в ЕС. Затова напоследък все по-често има дни, в които държавата ни е на челните места в света по брой жертви на COVID на 100  000 души население. Такъв ден беше и вчера, когато заразата погуби 221 българи, сред които 12-годишно момиче и жена на 29 г. Десет от починалите са пациенти в пловдивски болници.

В годината на коронавируса смъртността расте с наближаването на зимните месеци. Ако се засекат данните от 19 октомври до 22 ноември спрямо същия период за миналата година, има повишение с 58% в страната. През 2019 година починалите са 8031, докато през настоящата 2020 година имаме увеличение от цели 4011 смъртни случая до смразяващите 12042. 

За същия период в Пловдивска област съотношението е 1607 сега срещу 915 през 2019 г., което е скок над 60 на сто.

От началото на годината починалите в областта пък са вече  9181 души. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Всеки РАЙ-КлЕТ с ...крематориум!

Всеки РАЙ-КлЕТ с ...крематориум!

02.12.2020 | 20:42

Вместо да градите стадиони ф които НЕ ОСТАНА ПУБЛИКА да отиде, в тая Криза редно е да инвестирате в крайно необшодимите (поради липса на квадратури!) КРЕМАТОРИУМИ С КОЛУМБАРИЙ. Общински, не ..."частни"!

Отговори
1 3
Ковчезите са скъпи, особено тенекиените за Ковид-18

Ковчезите са скъпи, особено тенекиените за Ковид-18

02.12.2020 | 20:32

Персийците вече полагат тленните останки в едни дълги траншеи изкопани с багер. Черни дълги найлонови чувал ис цип =боди баг= ползват африканците, мюсюлманците и бразилците, докато в щатитие от препълнаните морги и хладилни фургони още същата седмица ги опаковат в едни яки кашони с отпечатано ГЛАВА в единия край =HEAD. Само индийците сиромасите по липса на лвадратури ги струпват направо на кладата с по някое цветенце (ако ги допусне пазвантът, в повечето случаи =задочно...)

Отговори
2 3
НАЙ-ПОСЛЕ, ЙЕРЕМИЕВА!

НАЙ-ПОСЛЕ, ЙЕРЕМИЕВА!

02.12.2020 | 17:58

ОТДАВНА ИСКАХМЕ ДА НАУЧИМ достоВЕРНА инфо от ГРАО, вместо политкоректното шикалкавене от НОЩабове и Агитки и "лечебници" които НЕ ЛЕКУВАТ а само удължават агонията на умирающия = БРАВО на Йеремиева, че изкопа и докладва дълбоко законспирираните Партийни Тайни. Признавам че цифрите са изненадващо умерени =допускахме далеч по-ЦУНАМЕН РАСТЕЖ. Корабът потъва правилно...

Отговори
2 3
НАЙ-ПОСЛЕ, ЙЕРЕМИЕВА!

НАЙ-ПОСЛЕ, ЙЕРЕМИЕВА!

02.12.2020 | 18:32

Щеше да бъде още по-показателно ако ГРАО детайлира по седмици ТАЗИ ГОДИНА вместо да се отплесва по минали години (преди да мигрираме недругаде). БЕЗ ДИАГНОЗИ = ненужни са. ОБЩО, тотал. ГРАО регистрира ЖИТЕЛИ, а НЕ по мястото на смъртта, нали? Пловдивчаните, които се кефим из Сейшелите попадаме в Регистъра, или? А ЗА ПОПАДИЯТА ПИСАЛА "КРЕМ-АНАТЕМ" МИ Е МНОГО ЖАЛКО, РАЗБИРАМ, ЧЕ НЯМА ДА Й ИЗЛИЗАТ СМЕТКИТЕ ЗА ПРОДАДЕНИ СВЕЩИ И ОБРЯДИ, АМА ТАКОВА Е "СЕ'ЛА'ВИ"ТО, КАКИНАТА === ТИ СЪС СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ДОГМИ ДАЛИ СИ ДОЧУЛА, ЧЕ ЗЕМНОТО КЪЛБО НЕ Е ПЛОСКО? ЧЕ КОЛЕГАТА ЮРИЙ ГАГАРИН ПОТЪРСИ ДА ХВАНЕ ЗА ШЛИФЕРА ДЯДО БОЖЕ, АМА... МУТРО'ПОЛИТ'икът и той си фантазира Догми, ама от лудницата на 4-ти километър като студентче го изписаха, че е слабоват даже и ако налита да насилва НЕ*р*вославните....

Отговори
1 3
Петров

Петров

02.12.2020 | 09:29

Пълен разпад и хаос е особено през последните 10 години в това подобие на държава.

Отговори
10 5
има решение

има решение

02.12.2020 | 09:15

Има възможнос свободни зми извън града са се преустройт в гробища.В чужбина еса азпространени погрбални коопративи членския внос в коопратива е стойността на погребалното място и гаранция за прафаренцилни цени.Друга възможност е урнохранилищата да се изградят на няколко етажа в началото на гробищата .на всеки итаж да има параклис ,тоалетни място за събиране на хора при помени.Сградата ще бде евтина защото няма нужда от отопление ивентилация и пр. както са паркингите.единствено адмиинистрацита , параклиса и залата за помени с тоалетни ще бъдет с климатици и осветление.

Отговори
5 5
Прав си

Прав си

02.12.2020 | 09:29

Прав си, ама за едно - не. Няма евтино ново строителство у нас! Алчността е безгранична - и по гробища, и за жилища, и за офиси!

Отговори
9 2
Марица Дезинформатори

Марица Дезинформатори

02.12.2020 | 08:56

Гробищата отдавна са препълнени, не заради Ковид, Не пишете глупости като западните жълти сайтове. Не лъжете. Трудният живот,разбито здравепогубване и психозата от короната ще вкарат в гроба много хора. №0 години демокрация и ето ви материал за писане.

Отговори
16 8
Кремация Анатема

Кремация Анатема

02.12.2020 | 08:56

Кремирането на починал източноправославен християнин не признато и прието в нашата религия и църква Анатема за този който позволи това да се случи с тлените останки на ближния му

Отговори
12 9
ПОПАДИО, фъф "ВАШАТА" религия земното кълбо е плоско!

ПОПАДИО, фъф "ВАШАТА" религия земното кълбо е плоско!

02.12.2020 | 18:49

ЗА ПОПАДИЯТА ПИСАЛА "КРЕМ-АНАТЕМ" МИ Е МНОГО ЖАЛКО, РАЗБИРАМ, ЧЕ НЯМА ДА Й ИЗЛИЗАТ СМЕТКИТЕ ЗА ПРОДАДЕНИ СВЕЩИ И ОБРЯДИ, АМА ТАКОВА Е "СЕ'ЛА'ВИ"ТО, КАКИНАТА === ТИ СЪС СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ДОГМИ ДАЛИ СИ ДОЧУЛА, ЧЕ ЗЕМНОТО КЪЛБО НЕ Е ПЛОСКО? ЧЕ КОЛЕГАТА ЮРИЙ ГАГАРИН ПОТЪРСИ ДА ХВАНЕ ЗА ШЛИФЕРА ДЯДО БОЖЕ, АМА... МУТРО'ПОЛИТ'икът и той си фантазира Догми, ама от лудницата на 4-ти километър като студентче го изписаха, че е слабоват даже и ако налита да насилва НЕ*р*вославните.... В Индия =хора много, квадратурата не-разтеглива, та ЕДИНСТВЕНИЯТ начин остава все-пречист ОГЪН. И Персия! Пък ти с твойто си Гето...

Отговори
1 2
демоникрация

демоникрация

02.12.2020 | 08:45

Тези статистики са показател за болната ни здравна система. И за болната ни държава....

Отговори
9 11
Ахам

Ахам

02.12.2020 | 08:59

Австрийската здравна система се финансира с над 20 пъти повече средства, отколкото нашата. И за това мизерно финансиране нашата стои сравнително добре и напълно сносно!

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?