Следвайте ни

Гръмоотводите извън обсега на общината

viber icon

Гръмоотводите са задължителни за всички обществени сгради с височина над 7,50 метра, което означава два етажа и половина. Това обясни вчера за "Марица" зам.-кметът на район "Централен" инж. Тошо Пашов. Той допълни, че още при  разглеждането на инвестиционните проекти експертните съвети по районите и на община Пловдив контролират дали е спазено изискването за защита при мълнии. За по-ниските сгради такова условие няма според действащата нормативна база. Собствениците им сами решават дали да монтират гръмоотводи, каза инж. Пашов.

 

Гръмоотводи не се изискват при монтаж на детски площадки, потвърди главният инженер на община Пловдив Йордан Калев. Предполага се, че самите съоръжения са заземени, а и в последните години металните катерушки и пързалки масово се подменят с нови, произведени от специална пластмаса. Това обаче в никакъв случай не означава, че са безопасни при мълния. 

 

В Общината няма служба, която да се занимава с контрол на защитните съоръжения. "Според Закона за устройство на територията сградите се стопанисват от своите собственици. За гръмоотводи в жилищните кооперации и блокове са задължени да следят самите хора, които живеят в тях. Състоянието на сградите, в които се помещават училища и детски градини, се наблюдава от техните директори и периодически се правят проверки. Общината стопанисва своя фонд и при нас навсякъде има гръмоотводи", коментира инж. Йордан Калев. 

 

В "Тракия" има близо 300 блока, строени предимно през 80-те години на миналия век. "Не мога да кажа къде гръмоотводите са запазени и къде липсват, защото не ни влиза в работата. Но при санирането на жилищните сгради в района съм виждал, че на покривите монтират нова защита", каза кметът на "Тракия" Костадин Димитров. 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?