46

Грипната ваканция: 12 дни ще почиват учениците в Пловдивско, да избягват молове и заведения

Общо 12 дни учениците от Пловдивско няма да бъдат на училище. Това стана ясно след заседание на Областния оперативен щаб, предаде репортер на "Марица".  Заместник-областният управител Даниела Николова обяви взетите решения. Едно от тях е, че се удължава срокът на действие на противоепидемичните мерки, влезли в сила миналата седмица, в това число преустановяване на планови консултации на бременни, на профилактичните прегледи и на задължителните имунизации, също на свиждания в лечебни заведения. Продължава и стриктният ежедневен филтър в детските градини, като откритите болни ще бъдат връщани по домовете. 

Другото решение на щаба касае учениците. Бе обявена грипна ваканция от тази сряда, 25 януари, до 31 януари, включително. Предвид, че от 1 до 3 февруари е междусрочна ваканция, а след това има два почивни дни, това означава, че децата няма да ходят на училище цели 12 дни. 

"Областният оперативен щаб се обедини около предложението да се преустанови присъствената форма на обучение от 25-и до 31 януари. Също така се преустановява провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с учениците. Тук е мястото да апелираме както към учениците, така и към родителите им, по време на тази грипна ваканция да избягват събирания в търговски центрове, заведения и т.н. на големи групи. Въвеждането на тази противоепидемична мярка гони превантивен ефект и възможност да забавим темповете на заразяване с вирусни заболявания. По отношение на лечебните заведения, анализът сочи, че има заети легла, но има и достатъчно свободни, тоест към момента няма необходимост да разкриваме нови. Заетите легла не се ползват само от хора с грипни състояния", каза Николова. 

Шефката на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева посочи, че сред учениците се отчита начертан подем на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания, което е една от причините за обявяването на ваканция.  

"Другият момент, на който искам да акцентирам е, че броят на доказаните проби за грипен вирус тип А, изпратени от Пловдив в Националната референтна лаборатория, е много по-голям от този от предходните седмици. Наистина да бъдем отговорни и по възможност да се ограничат събиранията на учениците в затворени помещения през следващите дни. Препоръчвам хората да бъдат отговорни и да носят предпазни маски, посещавайки болници, аптеки и т.н. Маските свършиха много добра работа по време на ковид пандемията, грипът се разпространява по същия начин. Така ще минимализираме риска", посочи д-р Димчева. По думите й, се наблюдават почти идентични нива на заболяемост сред учениците в отделните общини в областта. 

Антоанета Кръстанова от РУО каза, че обстановката се следи изкъсо през последните две седмици. "Бяхме категорични, че краят на срока не е най-подходящото време учениците да бъдат в грипна ваканция, но когато д-р Димчева изнесе тези данни, че заболяемостта расте, смятаме, че здравето на децата трябва да бъде запазено и да бъде ограничено събирането им на големи групи.
Подкрепихме тази идея с ясното съзнание, че ще има родители и ученици, които ще се притеснят от това, че една седмица преди края на срока и междусрочната ваканция, те ще останат вкъщи. Смятам, че това притеснение е неоснователно, защото според наредбата една седмица преди края на учебния срок, учителят има право да оформи оценките на учениците, не по-късно от два дни преди края на учебния срок. Това е време, в което срочната оценка е някакъв междинен резултат за тяхното обучение през годината. Предстои втори учебен срок. Освен това, всички ученици които полагат усилия през целия срок следва да имат ритмичност в оценяването. Едва ли последният час е този, който ще даде основание на учител да поставил една ли друга оценка на този ученик", подчерта Кръстанова и добави, че връзката между учениците и учителите не прекъсва дори и по време на ваканция. "Много се надявам през времето на ваканция, защото грипната се слива с междусрочната, заболяемостта да намалее и да избегнем пика", каза още тя.

Според данните, през миналата седмица общият брой на отсъстващите ученици в Пловдивско е бил 20,06 %, а на болните учители - 7,72 %. Най-висока заболяемост има сред децата в общините Садово, Куклен и Брезово. 


Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Ася

Ася

24.01.2023 | 08:07

Януари 2000 г. беше почти целят ваканция за Пловдив.

Отговори
0 0
Анита

Анита

23.01.2023 | 22:30

Всичко върви по план. При 20% отсъстващи дават ваканция без учене в онлайн среда. Преди затвориха здрави деца по домовете им и се приключваха учебни години без да са били в училище. Не винете учителите, те вече са от новото поколение. Всичко се занули по време на учителската стачка през 2013. Тогава не чухте учителите, те вече напуснаха, сега чакате новите да образоват децата. Няма да стане.

Отговори
9 2
Йордан

Йордан

23.01.2023 | 21:24

По какво се различават последните две години от тази, по тъпотията наречена Covid, милиарди се наляха за онлайн платформи, уроци, техника и сега какво щото не бил Covid бил Грип всичко по старому.......... пълна профанщина...........тотално пропадане..........

Отговори
8 3
Даскал

Даскал

23.01.2023 | 20:02

Голям кеф! На учителите най-много не им се учи.Ще си взимат големите заплати и ще си почиват. Ще си дават частните уроци и ще взимат доходи без данъци. Кеф-сива икономика!

Отговори
12 7
Гина

Гина

23.01.2023 | 21:19

В моловете грип няма Всички ще се юрнат там Направихте децата неграмотни

Отговори
12 3
656

656

23.01.2023 | 17:38

Че те от там не излизат

Отговори
23 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?