46

Грандиозно шествие в Пловдив, посрещат с овации ученици и учители ВИДЕО/СНИМКИ

Празничното шествие на учениците и учителите, посветено на Деня на славянската писменост, се превърна в най-зрелищната атракция в Пловдив. Колоните тръгнаха от паметника на светите братя Кирил и Методий след тържествената церемония и молебена, отслужен от митрополит Николай.

Стотици зрители се бяха наредили на тротоарите, снимайки с телефоните шествието.

Отпред вървяха мажоретките, след тях духов оркестър свиреше „Върви, народе възродени” и малките гвардейци от Първия гвардейски състав от ДГ „Мая”.

Родителите разказаха, че на 6 май заедно с децата са били при президента в София, а след това бившият премиер Симеон Саксккобурготски ги приел в двореца.

 

Ученици носеха хоругви с ликовете на св.  св. Кирил и Методий. 

Плакати с призив за реставрацията на сградата - паметник на културата на "Св. св. Кирил и Методий" и строеж на самостоятелна сграда на ОУ ". Александър I" издигнаха децата, за да напомнят на представителите на властта за проблема.

Свещениците изминаха Главната, подредени в шпалир. Митрополит Николай шестваше рамо до рамо с президента Румен Радев, кмета Здравко Димитров и областния управител Йордан Иванов. В пълен състав бяха пловдивските депутати от ГЕРБ Радослав Чолаков, Иван Тотев, Дани Каназирева. Сред участниците в шествието бяха и народните представители Елена Гунчева от "Възраждане" и Росен Костурков от „Продължаваме промяната”. Всички ректори на пловдивските вузове почетоха празника. 

На стълбището на „Каменица” колоните бяха посрещнати с величествен хор на ученици. За пореден път те огласиха Главната с незабравимата „Върви, народе възродени” и химна на Пловдив.

Шествието няколко пъти беше посрещнато с ръкопляскания. ”Виж, това е президентът. Махни му за поздрав”, подкани една от майките малкото момиченце, седнало в детска количка. Президентът, забелязал поздрава, се усмихна и също помаха. 

„Това е нашият президент, харесваме го, много истини казва”, рече възрастна жена с лилава коса, която се опитваше да снима Радев отблизо. Здравко Димитров покани гостите в общината на кафе. 

„Без азбуката и този хубав празник не мога да си представя България”, сподели Йоана, която завършва 11-ия клас в Хуманитарна гимназия и иска да кандидатства психология. 

Картина на светите братя Кирил и Методий, нарисувана от Ясмина Нокова от 6 а клас от  СУ "Цар Симеон Велики" получи за спомен от училището Румен Радев. 

Момичета от ПГО "Ана Май" демонстрираха разкошните костюми, за да покажат какви майстори по облекло има в България.

Програмата за 24 май продължава на площад „Стефан Стамболов“  с концерти на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" и група „Дел Падре“.

снимки: Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Продължаваме Измамата

Продължаваме Измамата

24.05.2022 | 16:24

Вече съм объркан президента с Герб , областния управител с Герб и той . Каква стана тя ……

Отговори
1 2
ДАНЧО ЛЪЖАТА

ДАНЧО ЛЪЖАТА

24.05.2022 | 16:22

Другарю областен управител от Герб си и ти знаех си .

Отговори
1 3
ДАНЧО ЛЪЖАТА

ДАНЧО ЛЪЖАТА

24.05.2022 | 16:22

Другарю областен управител от Герб си и ти знаех си .

Отговори
1 2
ДАНЧО ЛЪЖАТА

ДАНЧО ЛЪЖАТА

24.05.2022 | 16:21

ДАНЧО-БРИФИНГА НАЛАПА ШЛАНГА НА ЗИКО ? ДАНЧООО ДАНЧО КАКЪВ ПРОДАЖНИК СИ

Отговори
1 1
мхм

мхм

24.05.2022 | 15:39

Дани- кухата и Деса- свиркаджийката какво правят на този празник там ?!?

Отговори
6 2
Нашите букви

Нашите букви

24.05.2022 | 14:51

Нашите букви методично и целенасочено се обричат на забрава. Вижте надписите по магазините на главната! Все едно не сме в България! Ако не управляващите и политиците, т.н. родолюбиви организации не забелязват ли това? Или това е предначертано - кирилицата да се окаже излишна?!

Отговори
11 1
Paula Fox

Paula Fox

24.05.2022 | 13:12

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
3 8
тиквоча

тиквоча

24.05.2022 | 13:05

А деса тъпото що не я споменавате бре?

Отговори
5 2
х5г5

х5г5

24.05.2022 | 13:01

Никой ле не се сети, че на този ден най-отпред до президента трябва да вървят учители, ученици и студенти, НЕ ДИРЕКТОРИ, купили си длъжността, а не постоянните, добре познати физиономии на не.кадърни управници и политици, които ще идат и да си хапнат отново за сметка на тези отвън.

Отговори
19 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?