Следвайте ни

Гражданският активист Асен Костов: Кучето е заровено в Експертния съвет

viber icon

Презастрояването е един от най-големите проблеми на Пловдив през последните десетина години. Бумът в строителния бранш всеки ден променя облика на нашия град, за съжаление - не към добро. За сметка на бетонните мастодонти изчезват квартални градинки, свободни пространства и малките пловдивски къщи с дворове.  

Пловдив има Общ устройствен план, в който е разписано къде какво може да се строи. Той обаче не се спазва и кучето е заровено в Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ). Този съвет, който утвърждава строителните планове, трябва да работи в интерес на пловдивчани и при пълна прозрачност. В Пловдив обаче дейността на ЕСУТ е обвита в мъгла и остава недостъпна за гражданите.

Пловдивският Експертен съвет по устройство на територията може да вземе добрите практики от колегите си във Варна, където всяко решение и протокол от заседание са публично достъпни онлайн. В секцията на „ЕСУТ“ в общинския сайт в Пловдив обаче има само един документ, при това подписан от кмета.

Липсата на прозрачност в ЕСУТ води до редица решения, с които днес цялата пловдивска общественост не е съгласна, но те са факт. Като граждански активист съм ходил на заседания на ЕСУТ и това потвърди съмненията ми, че там се раждат голяма част от проблемите, които са свързани с презастрояването.

Примерите само от последните месеци са много, но един прави особено впечатление - казусът с бившия завод на "Кока-Кола", където по предложение за промяна на ПУП ще може да се стои с плътност 70% застрояване, височина 50 метра и с РЗП 200 000 кв. м. Това отново се случи без никаква обществена дискусия или прозрачност в ЕСУТ. Аз нямам против тези строежи, но при първоначалния замисъл - 25 метра височина с 100 000 кв. м обща РЗП. 

Тук изниква още един казус, за който именно ЕСУТ трябва да следи. Дали инфраструктурата (надземна и подземна) в Пловдив е готова да поеме подобни проекти с толкова висока плътност на застрояване и чудовищно РЗП. Към момента има проекти за няколко нови микроквартала от над 80 000 кв. м. Къде са пътищата за тях? Къде е ВиК инфраструктурата? Къде са детските градини и училищата в близост до новите строителни мегапроекти в Пловдив?

Ако дейността на ЕСУТ не бъде изкарана на светло и всички решения не бъдат достъпни за гражданите, рискуваме да загубим битката с бетона, в която, за съжаление, шанс за реванш няма. За това призовавам публично кмета Здравко Димитров да направи стъпки за осветляване на дейността на Експертния съвет. Друга важна стъпка е при значими промени в ПУП-овете да има обществено обсъждане.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гопето

Гопето

12.02.2021 | 08:58

Може да не го харесвам какъв Костов, но като е прав, няма как да си кривя душата!

Отговори
8 1
Строй

Строй

12.02.2021 | 08:31

Еййй, тоя милиционер, голям специалист, мале, мале и пази боже!

Отговори
5 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?