Следвайте ни

Граждански стопаджии ни възпитават в гражданска активност

viber icon

„Не само кликтивизмът е активизъм!“ С това мото млади хора показаха ангажираността си към обществени и екологични проблеми на Античния стадион в града.

Граждански стопаджии, организирани от „Български център за нестопанско право“, разказаха за дейността си пред любопитна аудитория, в която влязоха и много студенти. Дискусията започна точно в 14 часа и увлече вниманието на публиката по изключително актуалния въпрос за баланса между екология и икономика. В крайна сметка презентиращите доказаха да присъстващите, че полето за действие не се изчерпва със „Зелената сделка“ и „Парижкото споразумение“, а включва всеки малък наш избор.

Всички те споделиха виждания, че няма как да разчитаме само и единствено на държавата, но нейната роля е решаваща за да регулира човешката дейност. Подкрепяйки НПО сектора пък гражданите могат да са сигурни, че се доверяват на експерти с кауза.

Такива бяха и четиримата граждански стопаджии, които изнесоха своя пример пред пловдивчани. Това бяха Екатерина Войнова от WWF – България, Румяна Иванова от Българска фондация „Биоразнообразие“, Ремина Алексиева в качеството си на активен студент по право в НБУ и Асен Ненов от Институт Кръгова Икономика. Модератор беше Александра Мирчева, която се определя като граждански активист още от преди 13-14 години.

С тяхна помощ присъстващите научиха за начините за предоставяне на алтернативна заетост с оглед опазване на околната среда и видовете, както и за необятните възможности в контекста на кръговата икономика. Също така тя бяха посветени в разликите между сегашния линеен икономически модел и целта ни – да се приближаваме все повече до безотпадните технологии.

Срещата заложи на взаимодействие с аудиторията, чиято цел не беше просто да чуе за успехите на примерните граждански стопаджии, но и да се включи активно с предложения за промяна. Присъстващите можеха да излагат своите идеи чрез онлайн платформа, създадена специално за събитието, или да напишат решенията на някои от обществените проблеми на зелени флайъри. От „Български център за нестопанско право“ се ангажираха да сведат всички ценни предложения до знанието на отговорните институции.

В крайна сметка макар непланувано, дискусията изведе на преден план важен въпрос, касаещ необходимостта от План за управление на парк Странджа.

Последваха сесии за осъществяване на връзката между активните граждани и управляващите, както и съвети за ориентация в среда, изобилстваща от фалшиви новини.

Освен за провеждането на събитието гражданските стопаджии бяха се погрижили да разпънат три шатри около Римския форум. Така всички пловдивчани, решили да се разходят в съботния ден в центъра на града, имаха възможност да подпишат петиция за промяна в частта от закона за хората с увреждания, която касае поставянето под запрещение на лица с интелектуални затруднения. Кремена от „Паралелен свят“ уведоми екипа ни, че корекции са нужни, тъй като текстът в уредбата датира от далечната 1949г. и не отговаря на потребностите на групата.

В съседната шатра „Граждански будилник“ пък малки и големи имаха възможност да научат повече за гражданските права под формата на игра.

„Дар пазар“, както беше наречена третата от шатрите, даде възможност да си купим продукти с кауза.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?