Следвайте ни

Граждански протест срещу строителите по Водния цикъл в "Северен"

Фирмата работи в постоянен рецидив и в нарушение на всички правила за организиране на строителни дейности, твърдят хората от района

viber icon

Два сериозни инцидента с автомобили по улиците, ремонтирани от "Европейски пътища", се случиха в пловдивския район "Северен" за три дни. Там фирмата изпълнява дейности по проекта за Воден цикъл. Това не са първите случаи, в които от компанията създават неудобства за гражданите. Сагата започна със струпването на тежка техника в парка до хотел "Санкт Петербург", продължи с прахоляк по улиците и бавни ремонти и ескалира с поредица от инциденти. Хората от квартала заплашват за пореден път с граждански протест, ако Общината не засили контрола върху работата на "Европейски пътища", а компанията не претърпи задължителните за подобни случаи санкции. 

Преди месец младеж пропадна в дупка, която се отвори под новопоставени плочки на тротоар в една от ремонтираните улици.  

През уикенда

млада пловдивчанка хлътна със служебен автомобил в шахта на улица "Луда Яна".

Момичето обясни, че не е видяло никаква сигнализация, а опасната шахта не е била обезопасена от строителите. Въпреки това дамата отнесе акт и глоба, защото е шофирала в участъка, въпреки забранителните знаци и табелите, указващи, че на улицата се извършва ремонт.  

Междувременно вчера нова необезопасена шахта повреди сериозно още един автомобил. Инцидентът този път се случи в другия край на квартала - пред училище "Райна Княгиня“. Докато шофирала по улицата, млада дама усетила удар под шасито на колата си. При огледа е установено, че са повредени окачването и резервоарът на автомобила. В резултат на удара горивото от колата е изтекло по платното.

Живеещите в квартала имат и други проблем с улиците, по които се извършват ремонтни дейности. В началото на годината активни граждани от инициативния комитет "Да защитим парка зад хотел Санкт Петербург"

сами запълниха дупките, оставени от тежките машини и строителите на Водния цикъл.

Ямите обаче отново са се отворили и дори са станали по-дълбоки. "Няколко улици са напълно разбити и на практика са непроходими. Не знаем колко дълго ще продължат тези ремонти, но вече е невъзможно да стигаме до домовете си с автомобили. Някой трябва да се изправи пред хората и да обясни кога ще дойде краят на тази ужасна ситуация",  коментира Валентин Котов, който живее в квартала.

"След поредица сигнали до администрацията и липса на резултат взехме инициативата и започнахме да решаваме проблема, като сами запълвахме дупките", припомни Котов. Резултатът от гражданската инициатива обаче се оказа временен и към днешна дата дупки по пътното платно отново са отворени.

„Улица „Златна Панега“ е в плачевно състояние с безброй кратери по нея. Снимахме и изпратихме снимките до кмета на район "Северен" г-н Стоян Алексиев, за да му обърнем внимание за проблема. Малко след като заснех въпросните кадри, го засякох на улица „Сава Муткуров“ и  поговорих с него. Г-н Алексиев заяви, че не зависело от него кога ще се оправят дупките, а от заместник-кмета на Пловдив Пламен Райчев. Напомних му, че предишния път ние свършихме работата на администрацията, като запълнихме дупките. Г-н Алексиев ме погледна и попита:

 “Защо не ги запълните пак?”,

разказва Валентин Котов. Той е категоричен, че е неприемливо районен кмет, който получава заплата, за да работи за квартала, да пита гражданин защо не хващат лопатите, щом не им се ходи в дупките. 

Кметът на „Северен“ дори препоръчал на младия пловдивчанин да се обърне към гражданския активист Асен Костов, който да се обади на  кмета на Пловдив  Здравко Димитров, за да се реши въпросът.

Хората от квартала са категорични, че търпението им към администрацията и към фирмата изпълнител се изчерпва. Те твърдят, че компанията "Европейски пътища" работи много бавно, без никаква организация и в постоянен рецидив и нарушение на правилата за безопасност и сигнализация при строителни дейности. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Не протест

Не протест

21.04.2021 | 08:13

Не протест, ами след следващия дъжд да дойдат Пламен Райчев, Зико и Стоян Алексиев да се разходят из квартала и да видят в каква мизерия “нашата фирма” с тяхно съучастие е оставила над 10 хиляди души.

Отговори
17 1
Уверен

Уверен

21.04.2021 | 08:20

Те без масови протести няма да дойдат да си изкалят луксозните чепици, бъди сигурен!

Отговори
13 0
А а  а.

А а а.

21.04.2021 | 09:41

Как така ще ходят сами без главния инициатор Здравчето Каназиревата?

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?