Следвайте ни

Гражданите гневни: В Пловдив не се спи от гонки и гръцка музика

viber icon

Бившата съветничка Пепа Деведжиева издирва под дърво и камък скъпия шумомер, който общината купи преди 7 години. Едва две дузини полицаи бдят за реда нощем, когато върлуват джигитите и купонджиите  

В много райони на Пловдив хората будуват по цели нощи заради рева на коли и мотори по градските булеварди, шумните компании с чалга и гръцка музика и трясъците на сметовозите. Проблемът ескалира в летните месеци, а купоните не спират и в извънредните мерки около пандемията с коронавирус. 

Местата, на които мотористи и собственици на бързи коли си устройват гонки, са отдавна известни на всички. Години наред обаче органите на реда не могат да се справят с проблема. Звъним на полицията и тел. 112, но реакция обикновено няма. Оказва се, че шумът се измерва от РЗИ, но там няма дежурни нощем, коментира пловдивчанинът Ивайло Спасов. Той е задал въпроси по реда на Закона за достъп по обществената информация до МВР и РЗИ за проблема.    

Информирал е и Пепа Деведжиева, учредител на КОД и бивша общинска съветничка от ДСБ. Тя пък е отправила въпрос към администрацията къде е мобилният шумомер, закупен от общината през 2013 г. Оказа се, че никой няма информация къде е техниката, а и да се намери, няма кой да работи с нея. Проблемът е, че служителите на Общинска полиция, Общинска охрана и Инспектората нямат правомощия да решават подобни казуси. Освен това основната част от състава работи само денем.  

С последните промени в Закона за защита от шума в околната среда право да правят проверки за шум във и от закрити помещения на юридически лица - например нощни заведения и производствени бази, имат само служители на РЗИ, а МВР - на открити пространства, тоест техен ангажимент са сигналите за шумни купони на открито и в жилищни сгради, заря в неразрешени часове, гонки, форсиране на двигатели по улиците и т. н.

В МВР - Пловдив нямат уреди за измерване на шума, става ясно от отговора на институцията до Ивайло Спасов. „При високи нива на шума хората звънят на полицията, през нощта те няма как да се обърнат към РЗИ, защото те не работят. Гражданите искат бърза намеса при шум и решаване на проблема, а не начало на процедура с неясен край“, обяснява Спасов. На дискусия за шума през лятото новият шеф на Общинския инспекторат Борислав Димов обяви, че подобен уред там няма. 

Бившият директор на Инспектората, сега общински съветник от ГЕРБ - Ангел Славов, обаче твърди, че до последния му работен ден в края на миналата година шумомерът е бил в предприятието. "Сигурен съм на хиляда процента, че съм го оставил в добро състояние и просто трябва да го потърсят", каза Славов. 

Той разказа, че шумомерът е бил скъп, но точно не помни колко е струвал, като допълнително са му добавили опции, за да е точен. С устройството са правили редовно проверки, докато се е променил законът и тази дейност е преминала в РЗИ. "Опаковахме го добре, защото беше напълно изряден, и го прибрахме, за да се съхранява", увери Ангел Славов.

От отговора на РЗИ до Спасов става ясно, че за периода от 30 юли 2019 г.  до 30 юли 2020 г. здравната инспекция е извършила само 4 проверки за шум на нощни заведения. Това, естествено, е крайно недостатъчно. Освен това служителите на РЗИ са задължени да извършват проверките в присъствието на представители на нощните клубове, т. е. те не са внезапни и на практика са безсмислени. Това е така, защото направените през 2019 г. промени в Закона за защита от шума в околната среда не са последвани от промени в Наредбата за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол и действа старият ред от 2009 г. Затова и партия КОД ще инициира промени в подзаконовата уредба, твърди Пепа Деведжиева.

Според бившата съветничка Община Пловдив и сега би могла да облекчи живота на хората, които живеят в близост до нощни заведения, като промени реда за издаване на разрешителни за удължено работно време. В момента по Наредбата за опазване на обществения ред в Пловдив за издаване на такова разрешително замерване нивата на шума в жилищна сграда се изисква само ако тя се намира до 30 метра от него. „Това е твърде малко, има заведения с паркинги по 30 метра“, коментира Ивайло Спасов. Затова той и Деведжиева предлагат наредбата да бъде променена и изискването за измерване на шума да стане задължително в най-близката жилищна сграда, без значение от разстоянието между нея и заведението.

Другата възможност за решаване на проблема е по-голяма част от служителите на МВР и общинските служби да минат на друго работно време, за да може повече униформени да са на линия през нощта, когато върлуват нарушителите.  

По отношение на сметовозите комуналните фирми отдавна изразяват готовност да променят графика, но тогава машините създават проблеми в трафика, който и без това в Пловдив е изключително тежък. 

Деведжиева настоява, че намаляването на шума трябва да е сред приоритетите в работата на общинската администрация, защото не е по-малко важен от състоянието на въздуха, развитието на зелената система и инфраструктурата.   

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Ivanov

Ivanov

23.09.2020 | 15:03

Ujas e. Gonki i vartene na gumi i cepene s motorite mejdj Stochna i Trimona. Vsqka nosht se budqt vsichki. Mnogo e zle polojenieto! Trqbvat merki speshno. Izvan kontrol e.

Отговори
1 0
4000

4000

23.09.2020 | 18:22

Същото е и от Сточна към ВСИ-то . Това ако беше в Западна Европа , за този шум и стрес щяха да отиват по затворите , а тук дори не може да ги хванат . Каква жалка страна сме .

Отговори
2 0
Чечо

Чечо

23.09.2020 | 11:36

Мутри вън. .Да снощи в София бяха вън много Мутри , въоръжени с камъни пръти бомби , срещу полицията , защитавайки мутрите и олигарсите ограбили народа ,от правосъдието . Кои бяха още , Сестра Галева ,финансирана от Мафиота Божков ,Р . Петков ,изгонен министър на Мвр за връзки с мафията . Крадецо Лупи и все отбор изхвърлени на бунището . Тези ли са новото начало ?

Отговори
8 3
Петьо

Петьо

23.09.2020 | 11:01

Най-после някоя медия да обърне внимание на проблема. Не е лошо да се погледне и в Цар-Самеонавата градина, какви ги върши морадото. Фойерверки в парка, силна музика едновременно с фонтаните, мощен бас цяла вечер и музика до късна доба...

Отговори
10 0
Отговорност

Отговорност

23.09.2020 | 10:53

Нужна е цялостен рестарт, който ще помогне и за този проблем. Протеста срещу статуквото е протест на средната класа, срещу олигархията и гербаджанащината. На запад, недоволните не чакат на готово.

Отговори
7 5
Глухар

Глухар

23.09.2020 | 10:48

При положение, че манталитета на управляващите града е неприкрито чалгарски и простотията е на почит, не очаквайте от тях да намерят воля за решаването на подобна “прищявка“ на някакви все още оцелели застаряващи “културни простаци“. За тях нощната дандания по улиците за културен светски живот.

Отговори
7 3
МУТРИ, ВЪН!

МУТРИ, ВЪН!

23.09.2020 | 10:57

6++ за коментара!

Отговори
5 0
Марцел

Марцел

23.09.2020 | 11:25

Общината ги прикрива защото, познайте кои правят проблемите?! Разглезените синчета.

Отговори
6 0
ТРАФИК

ТРАФИК

23.09.2020 | 10:47

СЕГА СЕ НАДЯВАМ ДА МИ МИНЕ ПОСТА.... 1.САНКТ ПЕТЕРБУРГ нарушава реда всяка събота и неделя със заря за сватбата на някой цар гомньо..... като зарята обикновенно е към 24 часа..... ДА СЕ ЗАБРАНИ ТАЗИ ПРАКТИКА.....ЗАРЯ САМО ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК..... 2.ТОЗИ ХОТЕЛ има някакво нощно заведение което изсипва на бул.българия в 4 часа пияните си клиенти и те до 7 часа си решават по булеварда проблемите... 3.в бензиностанцията на ОМВ до същия хотел след 24 часа се изсипват коли с младежи надъхани музики от тези коли до откат младежите се веселят по масите и в колите си....идват ревящи мотори и стоят запален и набримчвани от време на време.... моторите да се забранят в рамките на града от 23 часа до 6 сутринта....тази бензиностанция да се обикаля от господа полицаите.... 4.от години от двете страни на булеварда на същото място е спирка на туроператори които изсипват или вземат туристи...те се изпращат и посрещат денонощно и най вече сутринта или след 24 часа....глъчката е неописуема мръсотията след тях също....опикаха и осраха храстите.... това трябва да се забрани....спирки извън града или на регламентирани автогари.... сигнали на 112 не се приемат....или е чиста формалност.... ХАЙДЕ КМЕТЕ ХАЙДЕ ШЕФ НА ПОЛИЦИЯ РЕСПЕКТИВНО 3-ТО РПУ И ДАНИ КАНАЗИРЕВА...ХАЙДЕ СЕГА ДА ВИ ВИДИМ....

Отговори
12 0
Трафик

Трафик

23.09.2020 | 10:25

Само се чудя защо ми чезнат постовете...

Отговори
4 0
Къшияка

Къшияка

23.09.2020 | 10:15

А кога Общината и полицията ще направят срещу нерагламентираните спирки на всички туроператоски фирми, които си спират на бул. "България" до OMW и от другата страна. По цели нощи пристигат и заминават автобуси. Стоят със запалени двигатели, тълпи от хора викат и крякат. Целият квартал не може да спи

Отговори
9 0
Гонката

Гонката

23.09.2020 | 10:01

За да спрете една гонка, не е необходимо единствено и само да имате изправен шумомер и персонал, който да умее да работи с него. Достатъчно е един радар. Сещате се, че гонкащите се не карат с 50 км в час, колкото е разрешеното от Закона в града, нали? Действайте, стига да има желание! Всички ги знаете къде са гонките и къде "изрязват" возилата си!

Отговори
20 0
Биб

Биб

23.09.2020 | 09:36

Така е от години. В събота звънях на 2-ро РПУ за неистов шум от фитнеса на Дом на Културата-Пловдив. Беше малко след 14 часа, но никой не дойде. РЗИ изобщо не прави проверки, нито денем, нито нощем. Шум, липса на маски, болни от Ковид-19, нищо не се проверява. Защо им плащаме заплатите на служителите на обществото? Защо изобщо общинари, полицаи, РЗИ се правят, че ходят на работа?

Отговори
17 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?