Следвайте ни

Граждани: "Кършияка" е разоран, не може да обсъждаме заем

viber icon

Гражданите, които се появиха на общественото обсъждане за теглене на нов заем за изпълнение на първия етап от проекта за Водния цикъл на Пловдив, са категорични, че не може да се говори за тегленето на кредит, след като целият квартал "Кършияка" е разоран и няма довършен участък. 

„Месеци наред улица Средец е разкопана, зарита и дишаме прах. 100 метра от една улица се правят за 4 месеца, като нито има подновени тротоари, нито е завършена настилката. Как ще се справите със срок 48 месеца“, попита Стефка Недевска.

Тя добави още, че не разбира защо трябва да се подменят и настилките на тротоарите, където те са добри. „Подменят се плочки, които са фиксирани върху бетонова основа с такива, които са с бетоношуплеста материя, която се поставя върху пясък, т.е, няма фиксация“, аргументира се Недевска. Според нея резултатът до момента е плачевен. 

Ръководителят на проекта инж. Сираков пък й разясни, че през настоящата година, от 29 април до момента, са подменени 35% от ВиК мрежите, а рехабилитацията на колектор седем трябва да стартира в средата на ноември. Той разясни още, че при 50% разрушена настилка се поема от Оперативна програма Околна среда. А под 50% разрушена асфалтова настилка общината е предвидила недопустими разходи, това са разходите, които няма да бъдат поети от програмата. По думите на инж. Сираков стойността на строително монтажните дейности на пречиствателната станция са на стойност над 70 млн. лв., а всичко останало е разпределено в другите обекти. 

"Изпълнителите работят ден за ден, парче на парче", заяви Тошко Георгиев, който живее на ул. Карловска. Той изрази още съмнението си, че  действително няма пловдивска фирма, която да може да изпълнява строителен надзор и затова е избрана фирма от Шумен, която от разстояние изпълнява задълженията си.

От отговорите на въпросите на общинския съветник д-р Веселка Христамян пък стана ясно, че сумата, която се предвижда да бъде теглена като заем е включена в 120 млн. лв. заем за приоритетни и важни проекти. Задълженията на общината по дългове към 30 септември са над 31 млн.  

Снимка от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?