Следвайте ни

Градският център се изнася в "Източен"

Нови пътища в кв. "Гладно поле" ще се строят на мястото на военни имоти

На местните избори през октомври отново ще избираме мажоритарно кметовете на шестте района на Пловдив. В своята нова поредица "Марица" разказва как се управлява малко кметство под тепетата и какво успяха да свършат избраниците, за които сме гласували през 2015 г. Дали за четиригодишния си мандат са променили районите си, за да е по-добра средата в кварталите? Парадоксът е, че ги избираме директно, а правомощията на районните кметове са ограничени със закон, тъй като са второстепенни разпоредители с бюджета. Това означава, че получават финансиране само за конкретни дейности, определени от Голямата община и Общинския съвет. Собствените средства, с които кметовете могат да разходват за ремонти и благоустрояване, са силно ограничени.

 


Има ли шанс в район „Източен” да се обособи втори административен център на Пловдив? Авторите на действащия Общ устройствен план са категорични, че изнасянето на държавните и общинските институции в кв. „Гладно поле” ще улесни обслужването на граждани и фирми, поне от гледна точка на паркиране.

 


Идеята за вторичен център и зона за икономическо развитие е заложена и в Интегрирания план, изготвен с европейски средства за Пловдив. Условието е Община Пловдив да изгради инфраструктурата  в кв. „Гладно поле”, за което се очаква държавата да предостави част от военните имоти. Областният управител Здравко Димитров е изпратил необходимата документация в Министерството на отбраната и се очаква първите 15 дка да бъдат предоставени на града. Свободните терени на „Гладно поле” са атрактивни за бизнеса, особено в близост до бул. „Санкт Петербург”, където вече са изградени няколко търговски вериги. Предприемачите чакат най-напред да бъде изградено продължението на ул. "Богомил". Според първоначалните планове по оперативна програма "Региони в растеж" за инфраструктурата на "Гладно поле" бяха предвидени 18 млн. лева.

 


В последните години район „Източен”, чието население според последните данни на ГРАО е 61 708 души, дръпна напред, що се отнася до инфраструктурата. Двата надлеза на „Скобелева майка” са обновени с подкрепа на държавното финансиране. С нов асфалт е Цариградско шосе. Коренно е променен бул. „Шести септември”. На мястото на разбития павиран път са прекарани нови подземни комуникации и осветление, изградени са нови тротоари и велоалеи.  

 


С подкрепа на държавата конфискуваният от рапъра Ванко 1 хотел беше преустроен в районно кметство с всички удобства за обслужване на гражданите. Незавършената сграда  на бул. „Шести септември” беше предадена преди няколко години на общината от областния управител Здравко Димитров.

 

Кметът на района Николай Чунчуков твърди, че с ограничените средства между 200 и 500 хиляди лева годишно, са успели да асфалтират десетки квартални улици. Но признава, че в следващия мандат районните кметове трябва да имат по-големи бюджети, за да отговорят на исканията на хората. А те не са малко - за благоустрояване на междублоковите пространства в шестте квартала, ремонт на тротоари и улично осветление, места за паркиране и отдих, включително в "Столипиново".  

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?