46

Градската железница на Пловдив с 13 спирки, вижте къде

13 спирки ще има Градската железница на Пловдив около това се обединиха участниците в първата работна среща, която се организира от областния управител Ангел Стоев с цел подобряване на координацията по проекта. Има предложения към някои от тях да бъдат изградени буферни паркинги и да се ситуират спирки на автобусния градски транспорт.

От страна на ДП НКЖИ в срещата участва инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта „Пловдив-Бургас, фаза 2“. Местната власт беше представена от кмета  на Община Пловдив Здравко Димитров, неговия заместник Тодор Чонов и Главния архитект Димитър Ахрянов, Главния архитект на Община „Родопи“ Атанас Недевски, зам.-кмета на Община „Марица“ Николай Стаматов, зам.-кмета на Община Асеновград Стоян Димитров. Община Куклен изпрати писмено становище. В работната група се включи изпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев и изпълнителният директор на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков.

„На предишната ни среща с участието на вицепремиера Христо Алексиев постигнахме договореност, че до началото на март общините трябва да дадат своите предложения за спирки, които да удовлетворяват както гражданите, така и бизнеса, за да може бъдещата железница да бъде удобна и да се превърне в предпочитан транспорт за придвижване и логистика“, коментира в началото областният управител. Той припомни, че изпълнението на проекта включва два етапа. Първият е изграждане на основния ринг на градската железница, а вторият – изграждане на отклонения до отделни населени места. Тя ще свързва общините Пловдив, „Родопи“, „Марица“, Асеновград и Куклен и има шанс да бъде първата градска железница в страната.

„Нашето идейно предложение за допълнителните спирки до голяма степен съвпада с постъпилите писмени предложения от общините и бизнеса и днес постигнахме много добър консенсус, който ще ни даде възможност да продължим бързо напред с подготовка на техническата документация“, заяви след срещата инж. Бакалски.

Според решението на работната група спирките са следните: жп гара Асеновград, Маврудово, Крумово (с връзка към летище Пловдив), Югоизточна индустриална зона (в района на бившия завод „Пишещи машини“), Централна жп гара Пловдив, Пещерско шосе (в района на магазин Кауфланд), бул. „Шести септември“ (в района на ст. „Пловдив“), Окръжна болница, жп гара Филипово, Индустриална зона Войводиново (индустриална зона), Скутаре (индустриална зона), Равадиново, Бенковски.

Областният управител заяви, че в началото на април се очаква да бъде готово техническото задание и да се изготви визуализация на бъдещите спирки от НКЖИ, за да може проектът да бъде представен и публично. През април предстои и нова среща на Работната група.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 6 оценки
2.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
24 коментара
Хитар Петър

Хитар Петър

08.03.2023 | 16:39

Ама те не познават и зоните които са писали това . Питам аз къде е тази зона РАВАДИНОВО ? Писарче информираи се първо приди да драскаш , не е РАВАДИНОВО , а РАДИНОВО.

Отговори
1 0
Ина

Ина

07.03.2023 | 03:41

Идеята отдавна е на ДБ и ПП! Т….крадливи гербаджии!

Отговори
3 5
Мда

Мда

06.03.2023 | 22:14

Ако това ще представлява "градската железница", по-добре изобщо да не започват.

Отговори
9 2
,, Умнико,, селянин

,, Умнико,, селянин

06.03.2023 | 21:08

Разбира се че Филипов, Скутаре и прави завой... до. Тракия..!

Отговори
3 1
Пловдив не забравя

Пловдив не забравя

06.03.2023 | 20:55

А бре този филм го гледахме с Гърневките. Стига сте повтаряли като папагали недоносчета. Явно пак има пари за лапане за определени субекти.

Отговори
8 1
Димо

Димо

06.03.2023 | 20:33

Киро и А.Василев внесоха този план. Сега за автобусен транспорт общината плаща дотаций 30 милиона, за градската железница се говори за над сто милиона дотаций. Пловдивчани ще плащат, те ще си харчат парите по островите. За тези пари махат се релсите извън града и се пускат нови електробуси на всеки пет минути.

Отговори
18 5
Въпрос

Въпрос

06.03.2023 | 20:18

А каква е причината да няма спирка в Прослав/Математическата или на Модър/Царевец ?

Отговори
11 0
Арх

Арх

06.03.2023 | 19:54

Градска железница не където е трафика, а където има линия. И не през 19 век, а в 21. Плюс безумно скъпа естакада. Схема за кражба на народни пари. И малоумният ни кмет и некадърното кюфте архитект Ахрянов я обслужват.

Отговори
29 3
Мразим джендъритее

Мразим джендъритее

06.03.2023 | 19:52

Махнете линията

Отговори
16 5
Оффф!

Оффф!

06.03.2023 | 19:51

Малий събрали са се полицай до полицая ,умника до умника мила моя майнольо ,кмет до кмета да решават този несъстоятелен въпрос за град Пловдив!Да изхарчат над 300милиона и после да ни вдигнат данъците за да им плащаме за глупостта!Къде са ви наблюденията на пътнико потока!Къде са ви довеждащите до спирките автобуси?По тази железница няма да пътуват пловдивчани !Ще стане като Колодрума вкарахме 65милиона и всяка година харчим по над2-3милиона за издръжка!Там се гонят само мишките!

Отговори
22 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?