Следвайте ни

Градоначалникът: Пловдив може да си позволи и 100 млн. заем

Щастието на пловдивчани не се измерва в пари, отсече кметът по време на дискусията за поемането на нов общински дълг

Щастието на пловдивчани не се измерва в пари, а общинските финанси са в такава кондиция, че градът може да си позволи и 100-милионен заем. Това заяви кметът Иван Тотев по време на общественото обсъждане за поемането на общински дълг от 13,2 млн. лв., с който да се изградят 3 паркинга за 614 места и да се ремонтира подлезът до "Баня Старинна". Дискусията предизвика сериозен интерес сред гражданите, експертите, общинските съветници и представителите на местната власт. В залата на местния парламент дойдоха над 70 души, което говори за голям интерес към обсъждането, проведено в разгара на отпускарския сезон. 

 

Изненадващо за мнозина този път на дискусията дойде лично градоначалникът Иван Тотев. Той  защити идеята за заема и рентабилността на обектите, които трябва да бъдат изградени с новия общински дълг. 

 

Най-разгорещен се оказа дебатът за целесъобразността на трите паркинга, предвидени в проекта.

 

Още в самото начало на дискусията Слави Георгиев от групата на патриотите в Общинския съвет подчерта, че тегленето на подобен заем не е начинът, по който трябва да се решава проблемът с паркирането в града. Според него поемането на подобен дълг би било рентабилно и обосновано единствено за изграждането на далеч по-значими обекти като "Модър-Царевец".

 

Според градоначалника обаче проектите трябва да се разглеждат извън контекста на тяхната икономическа жизненост и финансова рентабилност. Иван Тотев няколко пъти подчерта, че проектите за буферните паркинги са част от стратегията на общината за намаляване на трафика в централната градска част.

 

За да мотивира инвестицията чрез поемането на общински дълг, кметът изтъкна, че през последните години приходите от синя и зелена зона растат и се очаква в края на 2019-а чистите приходи от дейността да надхвърлят 3 млн. лева, а до момента били 1,8 милиона. Той обаче не уточни каква връзка има това с евентуалната рентабилност и възможността за възвръщаемост на инвестиция от близо 10 милиона в малко над 600 паркоместа. Според него най-важното в случая е "щастието на гражданите", което нямало как да бъде измерено в пари. Градоначалникът подчерта, че оставя Пловдив в такова фискално и кредитно състояние, че ​следващият кмет безпроблемно ще може да обслужва не 13, а 100 милиона заем. Отново обаче не обясни как това личи по приходите и разходите в годишната бюджетна рамка.

 

В дискусията се включиха много граждани. Голяма част от тях изразиха притеснения за организацията на движението в района на Хуманитарната гимназия заради планирания многоетажен паркинг на улица "4 януари" на мястото на бившия ТЕЛК. В залата дойдоха хора, живеещи в съседните кооперации, които изразиха готовност да протестират срещу евентуален паркинг за 190 автомобила буквално под терасите им. Според Тотев администрацията вече е направила постъпки улицата да бъде затворена за движение на автомобили. Според представените проекти обаче именно там е предвиден входът на съоръжението. Паркингът в ЖР "Тракия" пък ще може да се ползва и от живеещите в района, докато плановете за този около бул. "Източен" е той да се превърне в туристически, където автобусите да свалят и изчакват групите, разглеждащи Стария град.

 

Обсъждането засегна и моралната страна на предложението за поемане на нов общински дълг в последните месеци от мандата на сегашната администрация. Кметът контрира, че за него е важно да бъдат комплектувани всички проекти, по които екипът му е работил 4 години, а решенията за тях ще остави на следващия градоначалник и новия общински съвет. Според опонентите му организирането на дебат по такава важна тема в разгара на отпускарския сезон е грешка или целенасочено действие, с което кметът опитва обсъждането да мине покрай ушите на гражданите и експертите.   

Станимир Кронев

Редактор

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (6)

www

15.08.2019 | 12:02
2 0

Ако се махнат хилядите безплатните пропуски за синя зона за наши хора, може изведнъж да се окаже, че има места в синя зона, няма нужда от многоетажни паркинги и синя зона се самоиздържа

Ракодов

15.08.2019 | 11:12
3 0

Не гризачи ,а цели съсели,как ще се наядат като нямат срам,още малко и ще дойде видов ден.....да видим тогава дали ще е еркек кмета мамин.

Петър

15.08.2019 | 11:02
3 0

За многомилионни, финансово нерентабилни инвестиции - паркинги, пари бол, за спортни зони, терени и площадки по кварталите - не. Там ги даваме на частни инвестори. Ненаядохте се гризачи !!!

възмутен

15.08.2019 | 08:46
11 0

ЕДНО ПАРКО МЯСТО ТИ СТРУВА 17 600 ЛЕВА МАЛОУМНИКО. В МАНХАТЪН И ВЕГАС Е ПО ЕВТИНО. ТИ НА СВОИТЕ ЧАСТНИ ОБЕКТИ БИ ЛИ ПЛАТИЛ ТОЛКОВА ПАРИ ЗА ЕДНО ПАРКО МЯСТО . ЕДВА ЛИ.АМА С ЧУЖДИ ПАРИ МОЖЕ. С НАШИТЕ ПАРИ МОЖЕ. НЕЩАСТНИК. ДОБРЕ ЧЕ СИ ОТИВАШ И АКО ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ПРАВО В ЗАТВОРА.

пловдивчанин

15.08.2019 | 08:38
15 0

Щастието на пловдивчани не се измерва с пари, но щастието на фамилията Тотеви - само в пари...въпросът е кога ще им припари на тези....

Мамин отврат си

15.08.2019 | 08:03
19 0

Наглец!!! Като щастието на пловдивчани не се измерва в пари, върнете с майка ти Роза милионите, които откраднахте от същите тези пловдивчани.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?