Следвайте ни

Градинарката Стаматова ­- фитил в тихата война между БСП и ВМРО

viber icon

От няколко дни, след като публикувахме новината, че се готви смяна на шефката на общинското предприятие “Градини и паркове” Станка Стаматова, ми задават един и същия въпрос - защо? В очите на хората, които познават работата на администрацията, Стаматова е безспорен работар. Освен това познава всяко зелено кътче в Пловдив. Така считат и нейните началници - кметът Славчо Атанасов и ресорният зам.-кмет Александър Константинов.
Защо тогава Стаматова изпадна в немилост най-вече пред градоначалника, който
 иска желязна ръка да поеме предприятието? Каква е целта на поредната кадрова рокада - да се намери по-добър управленец или на освободения стол да се спусне парашутист? Дали има пропуски, или някой наистина топи дългогодишната директорка, защото има от това полза, както предположи Константинов?

Само Славчо Атанасов би могъл да отговори убедително на тези въпроси, след като се върне в общината след отпуск. Засега замислената смяна на Стаматова изглежда отстрани като още един пирон, приготвен за ковчега на местната коалиция между ВМРО и БСП.
Очевидно е, че двете партии все повече се разминават в позициите си за финансирането на две важни дейности - чистота и зеленина. Анонсът за смяната на Стаматова идва няколко дни след като първо зам.-кметът от БСП Александър Константинов, а после и директорката публично отвориха деликатната тема за въпиещ недостиг на пари за градини и паркове. А Константинов дори се осмели да посегне на свещената крава - боклука, за който тази година в бюджета са предвидени 16 милиона лева, или четири пъти повече, отколкото за зеленина. Ако трябва да бъдем по-точни, за всичко, що е свързано с отпадъци, в градската хазна са заделени 32 милиона. Константинов, който знае как се прави бюджет, защото работи с тази материя повече от 15 години, директно предложи недостигащите за градини и паркове пари да се вземат от боклука.
До този момент никой, освен опозицията, дори и не е помислял за подобно нахалство. Боклукчийската кошница строго се пази още от времето на бившия кмет д-р Иван Чомаков.
А зам.-кметът не само че поиска да клъцне от тлъстата баница в полза на зеленината, но и внесе черно на бяло предложение в Общинския съвет за развитието на зелената система. Там са посочени и средствата, необходими за белите дробове, за да дишаме. Проектът е подготвен с непосредственото участие на Станка Стаматова. Същата, която проглуши ушите на кметовете за нуждата от поливните съоръжения. Въпреки това тази година не е монтирано нито едно.
Зелената система на Константинов все още втасва в папките на комисиите към Общинския съвет. Явно на някои не им е зорът за стратегията.

Границата между ВМРО и БСП става все по-явна. От 1 юли дирекция “Екология” официално е поделена между двамата зам.-кметове - Петко Атанасов (ВМРО) и Александър Константинов (БСП). На тази дата влезе в сила новата структура на администрацията, предложена от Славчо Атанасов и гласувана в Общинския съвет. В конкретния случай коалиционните партньори са си поделили куклите и парцали, но не и като малки деца, защото става дума за много пари и влияние. Куклите отидоха при Петко Атанасов. Към него се създаде нов отдел “Комунална дейност”, който се занимава с всичко, свързано с боклука. Това са чистота, зимното поддържане, депото в Цалапица, екозаводът в Шишманци, сечта на река Марица, която нито се извършва, нито утре ще започне. Чрез новия отдел зам.-кметът от ВМРО се разпорежда с 30-40 милиона лева годишен бюджет.

При зам.-кмета от БСП Александър Константинов останаха парцалите - зелената система, въздух, шум, води, котки и кучета, кърлежи и бълхи. Годишният бюджет за тези дейности, обединени в дирекция “Екология” с шеф Христо Минков, най-много е 5 милиона лева. Все едно чистотата на града не е част от екологията.

По принцип няма значение, кой държи куклите, а кой парцалите. Основният проблем е в координацията, която рискува с раздробяването на дирекцията да се бюрократизира още повече. Иначе и Христо Минков е на същото мнение като зам.-кмета Константинов: градини и паркове имат нужда не от персонални промени в ръководството, а от повече пари, ако искаме Пловдив да бъде зелен, красив и свеж град.

Зеленият бюджет догодина трябва да стане 10 милиона лева и аз ще се боря това да стане, заяви шефът на “Екология”. Христо Минков да внимава, за да не го подгонят като Станка Стаматова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?