Градина става цех, "Бадема" на бунт

Спазариха децата ни за бизнес интереси, твърдят родители

 

Повече от 10 години в хасковския квартал "Бадема" няма детска градина. Десетки родители са принудени в студ и пек да карат малчуганите до най-близкото заведение в кв. "Ручока". Единствената градина в "Бадема" бе продадена на шивашка фирма още преди да бъде достроена и дефакто не е работила и ден по предназначение. Проблемът пред родителите и децата изглежда нерешим, след като от Община Хасково заявиха, че строеж на нови градини не се предвижда поради липса на подходящи програми за финансиране на проекти.

Децата в нашия квартал да не са по-незаслужили, за да се налага да прекосяват цели квартали, за да отидат на градина, заяви пред вестника Седеф Юсеин, който живее отдавна със семейството си в последния блок на крайния квартал. Дъщеря му е вече на 5 годинки. Още когато е била на 2, е започнала да посещава яслата на ул. "Георги Бенковски". Два пъти дневно баща и дъщеря изминават с детската количка маршрута в студ и пек, дъжд и слънце. По пет дни в седмицата. В момента детето посещава градината в съседния кв. "Ручока".

Логичен е риторичният въпрос на загрижения баща: Кой продаде построената в "Бадема" детска градина, в чиято сграда в момента се помещава цех? Как ще ни мотивират да създаваме деца, след като не ни таксуват за граждани на Хасково, твърди човекът. В панелния квартал училище също никога не е имало. Като изрядни данъкоплатци настояваме за финансиране на строеж на детска градина. За родителите, които нямат кола, воденето и забирането на малките от ЦДГ в други квартали е истински кошмар, признаха пред вестника майки от "Бадема".

За проблема потвърди и Татяна Димитрова - заместник-кмет по образованието в Община Хасково. В "Бадема" няма градина и жителите на района водят децата си в съседни квартали, заяви тя. Едната детска градина - номер 18, е в кв. "Ручока", под ОУ "Любен Каравелов", а другата, номер 17, се намира в кв. "Каменни", каза Димитрова. Тя заяви още, че деца от "Бадема" има разпръснати в почти всички градини на Хасково, тъй като родителите предпочитат децата им да посещават градини в близост до тяхната местоработата. Официално не са постъпвали жалби или подписки от родители в общината, допълни зам.-кметът. 3270 е приблизителният брой деца, посещаващи детски заведения в областния град. За да се вземе решение за строеж на детска градина, трябва да се извърши проучване, в което се гарантира за години напред, че броят на децата, които ще я посещават, ще бъде достатъчен. В момента няма институция, която да финансира строеж на детски заведения по проекти, средства се отпускат само за ремонт и обучителни програми, каза ресорният зам.-кмет.

В последните 10-15 години е наблюдаван рязък спад в раждаемостта. В годините на прехода детската градина, построена в "Бадема" и предвидена за 8 групи деца, не е завършена, потвърди Димитрова. Трябвало е да бъдат вкарани много средства, за да започне да функционира, и е преценено, че няма смисъл, заключи Димитрова. Затова с решение на Общински съвет постройката е продадена за други цели.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?