46

Гръцкият посланик пред Здравко Димитров: Твърдо сме зад вас за "Шенген"

Посланикът на Република Гърция Н.Пр. Алексиос Мариос Либеропулос беше на първото си посещение в Община Пловдив, където беше приет от кмета Здравко Димитров.

Една от основните теми, които двамата обсъдиха беше съдбата на сградата на Генералното консулство на Гърция в Пловдив, която се намира на ул. “Преслав” 10 и е паметник на културата.

„Посетих сградата, за да се запозная лично в какво състояние е и какъв ремонт е нужен. Ще изпратя писмо до Република Гърция, в което ще предложа опции за нейното ползване и ще очаквам съдействие от тяхна страна, защото е жалко такава красива сграда да бъде необитаема“, обясни Негово Превъзходителство Либеропулос.

По думите му един от вариантите е ремонтът на сградата да бъде финансиран от гръцки фирми в Пловдив и след това тя да бъде отдадена под наем или да се превърне в гръцки културен център. Друга възможност е зданието да служи като езикова школа, където да се провеждат извънкласни занимания за учениците.

Посланик Либеропулос изрази подкрепа и за присъединяването на България към Шенген. „Гърция застава твърдо зад България по въпроса за присъединяването към Шенгенското пространство. Ние, като ваши съседи, сме особено заинтересовани от това и ви пожелаваме да се случи в най-скоро време“, заяви  Негово Превъзходителство.

В края на срещата кметът Здравко Димитров връчи на гръцкия посланик благодарствен адрес и плакет за приноса на гръцкото посолство в преодоляването на кризата от Covid – 19.

„Благодаря за подкрепата и се надявам и занапред да запазим отличното добросъседско сътрудничество. Нека всички балкански държави да живеем в дух на солидарност и разбирателство“, пожела кметът Здравко Димитров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Византийска ирония

Византийска ирония

06.04.2023 | 20:37

Ами зико не знае какво е Шенген. Взеха го на мезе всички..

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?