Следвайте ни

Говори протестът! Веселина Василева: Имаме нужда от културна, образователна и медийна реформа

Депутатите да носят отговорност за всяко свое гласуване

viber icon

В няколко поредни броя "Марица" ще ви представи лицата на протестите в Пловдив. Задаваме им едни и същи въпроси, с които търсим отговор на основния - в каква България искат да живеят хората, които днес казват на висок глас "Така повече не може".

Днес разговаряме с Веселина Василева - обикновена безпартийна пловдивчанка.

 

- В каква България искате да живеете?

- Зад масмедийната завеса има един друг пласт събития, които са наднационални и -меко казано, смущаващи: тенденциите към дебилизиране на обществото и на управниците. Бездуховност, разрушаване на семейството, научен монополизъм, в т.ч. медико-фармацевтичен, разрушаване на национални икономики - земеделие и животновъдство, енергетика, в новите условия и на туризма. Всичко това води до всякакви форми на зависимости. Все повече разтревожени граждани и тук-там политици надигат глас. В този смисъл виждам бъдеще в някакъв единен фронт на нормалността, където да се реабилитират понятия като ценности, морал, духовност, естество, добродетел, жертвоготовност, дори ако щете - и свян. Нека черното да си е черно, а бялото - бяло. Низкото да си е низко, а възвишеното - възвишено.

- От какви реформи и промени има нужда страната и кой според вас може да ги осъществи?

- Преди всичко от културна, образователна и медийна. Ако има достатъчно знаещи и самостоятелно мислещи българи, другото ще си дойде на мястото, след като масово бъде видяна ситуацията в дълбочина. Медиите, като посредник, имат информираща роля, а като постоянен спътник в ежедневието - мирогледоформираща.

Масовите съвременни явления като простотия, невежество, мързел, форми на разврат, незабелязано станали социално приемливи, печалбарство на всяка цена - настоящото правителство е просто отражение на обществото. Това отговаря и на въпроса кой да осъществи промяната. Развили сме масова поносимост към непочтеното, несправедливото и пошлото. Ако я изкореним първо у себе си, не бихме я търпели и у управниците.

- Има ли нужда от промени в Конституцията. Ако има - какви?

- Без да мога да предложа цялостен поглед, но със сигурност чл. 5, ал. 4, даващ - в случай на противоречие - предимство на международните договори пред вътрешното законодателство. В тази връзка ще е добре да се преразгледат и някои подточки от чл. 85 (ратифициране и денонсиране на международни договори) - поне последните две. Също и чл. 69, който освобождава от отговорност народните представители за гласуванията им в НС. Аналогично в чл. 103 за президента и вицепрезидента.

- Познавате ли хората, с които вървите рамо до рамо по време на протестните шествия. Вярвате ли им?

- Хората, с които сме всеки ден на площада, смело мога да нарека приятели, макар че се познаваме отскоро. В по-необичайни условия, като тези, истинската същност на човек се откроява особено отчетливо. Вярвам им. 

- Членувате ли в партия или друга политическа организация?

- Засега не членувам никъде и нямам такава потребност. Подкрепям това/тези, което/които след известно проучване счета за читаво/и и е/са в хармония с личното ми разбиране. Такива феномени, уви, не се задават на талази.

- Кои политици познавате лично и какво е мнението ви за тях?

- Не познавам лично политици.

- Вашето определение за политиката?

- Управление на ресурсите и международните отношения в безпрекословна полза на народа.

- На кого симпатизирате?

- Засега ПП „Възраждане“ най-ясно и без шикалкавене или угодничене назовава проблемите, като не отклонява поглед и от духовната, културната или научната криза, т.е. далеч не всичко е икономика. Изключително симпатична личност ми е и проф. Иво Христов - заради прямотата и смайващата му ерудиция, но на него гледам без връзка с БСП.

- Вие лично готова ли сте да влезете в управлението?

- Управлението в момента е като обхванато от множество тумори тяло и са нужни здрави клетки, които да надделеят количествено и да прочистят болестта. Ако съм действително и аргументирано убедена, че бих била полезна - да. Но по-скоро смятам, че нямам нужната подготовка за това.

- Успял човек ли се чувствате?

- По-скоро успяващ. Първо, не мисля, че има достижимо крайно състояние на изчерпан процес на успяване - затова и избирам друго по вид причастие. Второ, личните ми представи за успех ползват в много ниска степен материалистическа измервателна скала. Свързани са предимно с вътрешно израстване, което най-често няма забележими изражения.

- Колко данъци плащате?

- Каквото се удържа от възнаграждението ми по трудов договор. Не съм си поставяла за цел да запомня, а и не притежавам облагаема собственост. Реално всеки гражданин ежедневно плаща данък с всяка закупена стока или услуга, доколкото ДДС е включен в крайната потребителска цена.

- Коя е последната книга, която сте прочела?

- “Концептуален поглед върху четвъртата българска държава“ на Мирослав Янков.

- Ако трябва да напишете слогана на промяната, за която настоявате, как ще звучи той?

- Материалното е преходно. Здравата основа може да е само духовно-нравствена.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Киро

Киро

01.09.2020 | 10:06

Друго е да си чел само Винету и да си почнал работа като редова мутра в СИК.

Отговори
1 0
Веселина Василева

Веселина Василева

01.09.2020 | 08:35

Напоследък се забелязва интересна тенденция: ако се следва българофилски курс, то той се етикетира като русофилия. Това дава повод за особени размисли. Къде съзряхте русофилство в ПП Възраждане? Те многократно заявиха, че ако националните интереси на България повеляват сътрудничество с Щатите/ Русия/ Франция или Папуа Нова Гвинея..., то ще се сътрудничи с Щатите/ Русия/ Франция или Папуа Нова Гвинея.

Отговори
1 0
намръщенЪ

намръщенЪ

31.08.2020 | 15:27

Когато понятието "народ" се превърне от етническа категория(българи, англичани, индийци, японци, германци и т.н.) в обществена - ГАДНО! Тоя филм България гледаше 45 години

Отговори
0 1
Истина

Истина

31.08.2020 | 10:54

Уникална жена с уникално мислене.Има ЛЪЧ надежда за България щом има такива ЖЕНИ като въпросната ДАМА с такова НОРМАЛНО мислене и логика.Уважавам такива жени.Това което казва го мисля същото и аз дума по дума.Браво !..Единствено не съм ОК за това че подкрепя ПП Възраждане,,,не защото ВЪЗРАЖДАНЕ не говори ''хубаво'' а защото прекаленото русофилстване ми идва в повече..Иначе за изказването й за ОТМЯНА на международните договори които нашата страна е подписвала от предатели след 1944 е ок..Приказките за МОРАЛ,,за черното черно,,бялото бяло и т н всичко е ПЕРФЕКТНО..поклон г-жо за ПЕРФЕКТНОТО ви мислене

Отговори
3 4
Густо

Густо

31.08.2020 | 08:12

Що за празна глава трябва да си, за да подкрепяш партия Възраждане.

Отговори
10 3
Майна

Майна

31.08.2020 | 09:18

Пълна с вакуум.

Отговори
6 4
Мария Иванова

Мария Иванова

31.08.2020 | 11:04

Много лесно се коментира с псевдоним. Имате ли смелостта да го направите с реалното си име?

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?