Следвайте ни

Говори протестът! Чавдар Андреев: Трябват механизми за граждански контрол върху институциите

viber icon

 В няколко поредни броя "Марица" ще ви представи лицата на протестите в Пловдив. Задаваме им едни и същи въпроси, с които търсим отговор на основния - в каква България искат да живеят хората, които днес казват на висок глас "Така повече не може". Разговаряме с Чавдар Андреев, един сред основните активисти и организатори на шествията, а също и участник в палатковата блокада, която беше устроена преди две седмици на кръстовището на "Чифте баня" .

- В каква България искате да живеете?

- България, в която има равнопоставеност пред буквата на закона. България, в която важните решения се вземат след задълбочени анализи и обществени дебати, а не чрез сенчести договорки по партийни централи.

- От какви реформи и промени има нужда страната и кой според вас може да ги осъществи?

- През последните години България се управлява на автопилот и реформи са вече крайно належащи в почти всички обществени сфери - здравеопазване, образование, пенсионна система, енергетика, избирателен кодекс и др. Но може би най-съществената промяна е нуждата от повече механизми за граждански контрол върху институциите, както и реформа на държавното обвинение. Всякакви промени и реформи биха били много по-лесно изпълними, ако се осъществи децентрализация на властта. Тогава местните политици ще взимат много повече решения за дадено населено място или област, вместо всичко да се решава от една шепа висши държавни чиновници в София.

-  Има ли нужда от промени в Конституцията. Ако има - какви?

- Материята е много специфична и избягвам да коментирам теми, за които нямам нужната осведоменост и познания. Като лаик обаче ми се струва, че в цялост Конституцията ни не е лоша. Промяна трябва да се осъществи в държавното обвинение, а други промени според мен не са крайно нужни. Смятам, че в момент на политическа нестабилност е грешка да се правят конституционни промени, тъй като това изисква широк обществен дебат и консенсус.

- Познавате ли хората, с които вървите рамо до рамо по време на протестните шествия. Вярвате ли им?

- На протестите се запознах с много хора с различни възгледи и разбирания. С тях в момента ме обединява крайната цел - оставка на този кабинет и главен прокурор. В този ред на мисли не вярвам безусловно на персони, а на техни конкретни идеи и инициативи.

- Членувате ли в партия или друга политическа организация?

- Не, никога не съм членувал в политически партии, НПО-та и тем подобни. Никога не съм се кандидатирал за нищо, както и никога не съм заемал държавна длъжност.

- Кои политици познавате лично и какво е мнението ви за тях?

- Познавам единствено политици от местното управление, с които съм имал допир покрай кварталната ни инициатива от която съм част - "Да спасим парка зад хотел "Санкт Петербург". Ако мога най-общо да ги разделя на управляващи и опозиция, то за първите бих казал, че на първите им липсва диалогичност и прозрачност в начина на управление, а от опозицията, макар и малобройна, ми се иска да виждам една идея повече постоянство и упоритост.

- Вашето определение за политиката?

- Нужното зло. Към момента няма държава по света, която е измислила система, която да работи без политици. Смятам, че пряката демокрация е твърде утопична, особено за нашите географски ширини. Тя изисква масова ангажираност и най-вече отговорност от страна на обществото, каквито то досега, за съжаление, не е показало.

- На кого симпатизирате?

- Както по-горе вече споменах, симпатизирам на конкретни идеи и инициативи, а не на персони. Симпатизирам на десните идеи, които, за жалост, в днешно време все по-рядко се прокрадват в обществения договор. В България липсва истински политически дебат за дясно-ляво.

- Вие лично готов ли сте да влезете в управлението?

- Не.

- Успял човек ли се чувствате?

- Предвид годините ми - не. Чувствам се свободен и независим човек.

- Колко данъци плащате?

- Не мога да кажа с точност. Нямам собствен бизнес, досега съм заемал предимно позиции в мултинационални компании, в които съм бил осигуряван на реална заплата. Плащам си всички данъци, за които получавам конкретна услуга от държавата. В България обаче данъците не се ползват по предназначение, а са средство за издръжка на все по-раздутия партиен държавнически апарат и само ограбват българските граждани.

- Коя е последната книга, която сте прочел?

- Brave New World или на български “Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли.

- Ако трябва да напишете слогана на промяната, за която настоявате, как ще звучи той?

- Промяната започва от самите нас.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Елена

Елена

19.08.2020 | 19:36

Евала пич, с вас съм!

Отговори
4 1
Л.П.

Л.П.

19.08.2020 | 17:15

От над 30 дни съм всеки ден на протест и този не си го спомням.

Отговори
0 2
Чавдар Андреев

Чавдар Андреев

19.08.2020 | 17:59

Присъствал съм и съм помагал в организацията на всеки протест, просто не държа да се изказвам от трибуната и да се афиширам. Пък и в момента съм малко брядясал, може ни заради това не сте ме рапознали :D

Отговори
1 1
Чавдар Андреев

Чавдар Андреев

19.08.2020 | 18:27

Ако говорите за тези, които ежедневно се провеждат пред Общината - да, не съм редовен там. Участвам предимно в тези, които се организират всеки четвъртък :)

Отговори
2 0
Йори

Йори

19.08.2020 | 14:40

Всички искаме промяна, но не с платени протести дирижирани от олигарси!!!

Отговори
3 9
Ами действайте...

Ами действайте...

19.08.2020 | 15:34

Излезте да протестирате, само с думи от футьойла не става

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?