Следвайте ни

Готов е проектът за вертолетната площадка на Хирургиите

viber icon

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив изготви  инвестиционен проект за вертолетна  площадка и търси финансиране за неговата реализация.  За това информираха от здравното заведение по повод на публикации за състоянието и използването на т.нар. „вертолетна площадка“ до бул. „Свобода“, която се намира в близост до Хирургическия блок. По проект новото съоръжение ще се намира върху многоетажен паркинг, който ще бъде построен до Спешния портал на болницата.

Въпросната бетонова площадка, използвана в миналото при необходимост за приземяване на вертолети, е разположена в поземлен имот, който от 2013 година не е собственост на УМБАЛ „Свети Георги“, обясняват от болницата.

Площадката е изгубила първоначалното си предназначение в годините 2000-2009 г., като окончателно изчезва от кадастъра и кадастралната карта на 3 юни 2009 г.

През посочения период не са били предприемани действия за възстановяване или узаконяване на площадката, като тогава лечебното заведение е имало дял в собствеността върху имота, в който се е намирала бетоновата площадка. 

Новото ръководство на лечебното заведение, което встъпи в длъжност през лятото на 2010 г., предприе действия за възстановяване на функциите на площадката, но през 2013 г. в резултат на градоустройствено планиране и урегулиране имотът премина изцяло в собственост на държавата.

Местоположението на площадката вече е несъвместимо с предвижданията на общия устройствен план на града, поради жилищното застрояване и новопостроения булевард - продължението на бул. „Свобода“ покрай парк „Отдих и култура“.

Към момента не са ни известни правният статут и собствеността върху имота, заявяват още от УМБАЛ "Св. Георги".  

През 2013 г. ръководството на болницата предприема действия за проектиране и строителство на нова вертолетна площадка. Инвестиционният проект е завършен изцяло и към момента УМБАЛ „Свети Георги“ търси финансиране за изпълнението му. Проектът включва изграждане на площадка за приземяване на съвременни машини на покрива на паркинга, с директен коридор (естакада) и топла връзка към Спешно отделение. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?