Следвайте ни

Гьоте институт за "Натура 2000": Истинската причина е липсата на време и достатъчно пари

viber icon

След реакцията на еколозите „Марица” отправи повторно запитване към Гьоте институт. Този път оттам признаха, че изобщо не са били правени постъпки за съгласуване по „Натура 2000”, а причините за промените в проекта са други. Ето изявлението на организацията:

„Както беше упоменато в първото ни писмо, причините за отказа на двамата архитекти от идеята за построяване на мост над река Марица са комплексни и разнообразни. На първо време самите автори са се отказали от идеята за построяване на мост, преди Гьоте институт изобщо да се включи. Основната причина е липсата на време и достатъчно финансов ресурс. Към нея се прибавят и всички евентуални усложнения - не само свързани с екологични изисквания, но и с инженерни, изисквания за безопасност и други, както бяхме информирани от фондация „Пловдив 2019“. Когато Гьоте институт решава да се включи като основен организатор на проекта и да продължи идеята на немските художници, той вече е с фокус върху работата с общности, а не върху изграждане на големи структури като мост. Поради тази причина ние не сме правили каквито и да било проверки или запитвания за такава структура. Проектът е доразвит с немските художници и местни партньори в посока на търсене на конкретни нужди на общността.

Важно е да се подчертае отново: проектът „Изграждаме заедно“ е финансиран от Гьоте институт без финансовата помощ на фондация „Пловдив 2019“. В този смисъл ние нямаме ангажимент към апликации, с които той е бил оценяван по отворените покани там. Той е бил развит и финансиран от нас във вида, в който се реализира в момента. Ние нямаме ангажимент към фондация „Пловдив 2019“ или други институции в град Пловдив, тъй като проектът ни е независим и финансиран без публични средства от града. Но за нас беше важно той да се осъществи в рамките на програмата на Европейска столица на културата, тъй като нейните цели и концепции се припокриват с нашите програмни приоритети за периода и считаме, че така допринасяме за изпълнението <210>. Неслучайно сме инвестирали толкова извънреден ресурс и усилия, тъй като сме пределно наясно с важността на този европейски проект”.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?