Следвайте ни

Гьоте институт за "Натура 2000": Истинската причина е липсата на време и достатъчно пари

След реакцията на еколозите „Марица” отправи повторно запитване към Гьоте институт. Този път оттам признаха, че изобщо не са били правени постъпки за съгласуване по „Натура 2000”, а причините за промените в проекта са други. Ето изявлението на организацията:

„Както беше упоменато в първото ни писмо, причините за отказа на двамата архитекти от идеята за построяване на мост над река Марица са комплексни и разнообразни. На първо време самите автори са се отказали от идеята за построяване на мост, преди Гьоте институт изобщо да се включи. Основната причина е липсата на време и достатъчно финансов ресурс. Към нея се прибавят и всички евентуални усложнения - не само свързани с екологични изисквания, но и с инженерни, изисквания за безопасност и други, както бяхме информирани от фондация „Пловдив 2019“. Когато Гьоте институт решава да се включи като основен организатор на проекта и да продължи идеята на немските художници, той вече е с фокус върху работата с общности, а не върху изграждане на големи структури като мост. Поради тази причина ние не сме правили каквито и да било проверки или запитвания за такава структура. Проектът е доразвит с немските художници и местни партньори в посока на търсене на конкретни нужди на общността.

Важно е да се подчертае отново: проектът „Изграждаме заедно“ е финансиран от Гьоте институт без финансовата помощ на фондация „Пловдив 2019“. В този смисъл ние нямаме ангажимент към апликации, с които той е бил оценяван по отворените покани там. Той е бил развит и финансиран от нас във вида, в който се реализира в момента. Ние нямаме ангажимент към фондация „Пловдив 2019“ или други институции в град Пловдив, тъй като проектът ни е независим и финансиран без публични средства от града. Но за нас беше важно той да се осъществи в рамките на програмата на Европейска столица на културата, тъй като нейните цели и концепции се припокриват с нашите програмни приоритети за периода и считаме, че така допринасяме за изпълнението <210>. Неслучайно сме инвестирали толкова извънреден ресурс и усилия, тъй като сме пределно наясно с важността на този европейски проект”.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?