Следвайте ни

Горещият картоф с Колежа - в ръцете на новия кмет

viber icon

Покрай новите копки и строежи на зали, басейни и канали два стадиона в Пловдив си остават голямата болка на феновете - "Христо Ботев" и "Пловдив". 

След 1291 дни мъчително чакане феновете на Ботев имаха повод за радост на 28 август. Тогава със семпла церемония бе даден официален рестарт на градежа на стадиона, който жълто-черните запалянковци с умиление наричат Колежа. За последно строители там имаше до 15 март 2015 година. 

Концесията бе спечелена през 2013 г. от ПФК Ботев Пловдив АД, когато президент бе Цветан Василев. Строителството обаче спря през юли с акт 10 следващата година след фалита на оглавяваната от Василев Корпоративна търговска банка.  

На 20 юни 2018 година футболният клуб запази концесионните права върху спортния комплекс с решение на Общинския съвет и анекс към договора, подписан от тогавашния кмет Иван Тотев и изпълнителния директор на Ботев Иван Йотков. 

Според  договора за концесията, сключен на 13 март 2013 г., стадионът трябваше да бъде въведен в експлоатация  до 13 март тази година, но на практика  е изпълнен само в груб строеж. С анекса  на "Ботев"  се дава срок  да реализира задължителната инвестиционна програма до 13 март 2020 г.  

"Като собственици на спортния комплекс ще държим да се спазва тази крайна дата. Всички имаме желание стадион "Ботев" да се построи и нямаме никакви съмнения, че този срок ще се изпълни, а и няма много опции по закон той да бъде удължаван още веднъж.  Тази дата трудно би могла да бъде променяна и трябва да се спазва", предупреди тогава Иван Тотев. Сега оставя горещия картоф с бъдещето на стадиона в ръцете на наследника си Здравко Димитров, защото обектът видимо няма да стане до 13 март. Новият кмет ще трябва да реши как да действа - да убеждава общинските съветници за ново удължаване на концесията по ръба на закона или да я прекратява, с което да си навлече гнева на жълто-черните фенове.  

Освен това, когато става дума за стадиони, кметът има друг приоритет и това е бъдещето на стадион „Пловдив“. Афишираните тази година идеи как държавата ще даде пари за превръщането му в едно от съоръженията, с които страната ни заедно с други балкански държави ще кандидатства за домакинство на европейско или световно първенство по футбол, са извън контекста към днешна дата. 

След гласуването през септември за символично концесионно възнаграждение от 100 лв. за стадионите „Ботев“ и „Локомотив“ тези две съоръжения си остават задължение на собствениците на двата футболни клуба. А за общината приоритет е големият стадион.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?