Следвайте ни

Гоним София по брой коли на човек

viber icon

Пловдив гони София по брой коли на човек, отчитат експерти, работещи по комуникационно-транспортната схема в новия Общ устройствен план (ОУП). По официални данни за 15 години моторизацията на населението само от личните леки коли е нараснала с 57,3%. Годишно се регистрират 8000 нови автомобила в КАТ - Пловдив. 

В момента по улиците на града се движат над 220 000 коли и всяка година нарастват с близо 5000. Така на 1000 пловдивчани се падат 450 лични автомобила и общо 595 транспортни средства. В София цифрата е 680, но проблемът под тепетата се задълбочава с по-бързи темпове. Освен това пътната инфраструктура в Пловдив е с далеч по-малка способност да поема трафика от столичната.

Решение експертите откриват в развитието на конкурентен обществен транспорт, който да се превърне в алтернатива на леките автомобили. В това отношение Пловдив, който през последните 10 години окончателно унищожи електрическия транспорт, изостава драстично от София, която разполага с тролеи, трамваи и метро, а в дните с висока степен на замърсяване на въздуха столичната община пуска зелен билет.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?