Следвайте ни

Голямата спалня: ЖК Тракия с повече жители от 7 областни града

viber icon

Пловдивският квартал "Тракия" със своите 55 415 жители е по-многолюден от 7 областни града - Търговище, Видин, Кюстендил, Монтана, Разград, Ловеч и Кърджали. Това сочат данните  от новия доклад на НСИ за административно - териториалното деление на страната.

За сравнение обаче бетонната спалня на столицата -"Люлин" (110 194 души към края на 2019 г.), бие по население 21 областни града, начело с Плевен и Благоевград. В другия столичент район "Младост" пък живеят 107 249 души.

В същото време има само 9 общини, които са с над 100 хиляди души. Това са Столична община, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен и Пазарджик, където общо живеят 41,5% от населението на България.

Ако се вземат предвид само общините, които имат над 85 хиляди човека население, те са едва 12. Освен деветте в това число влизат Перник, Шумен и Велико Търново.

Една от най-често сменящите се териториални единици в България са кметствата. Член 16, ал. 1 от закона за административно - териториално устройство, който урежда кога може да се създаде кметство, казва, че за това е необходимо да има поне 350 души постоянно живеещи в едно или няколко близки населени места, за да образуват те кметство. Тази цифра бе променяна 9 пъти за последните 20 г. Към края на 2019 г. е имало 3177 кметства. Само че не е много сигурно дали всички отговарят на условията, тъй като те се закриват или преобразуват бавно. За това е нужно решение на общинския съвет и местен референдум, после решението се утвърждава от областния управител и т.н.

 Прави впечатление, че в момента областта с най-много кметства е Кърджали. Там има 370 - около три пъти повече от средното за страната. Вероятно това се дължи на обстоятелството, че в област Кърджали има най-много села - 463, също доста над средното за България.

У нас към края на 2019 г. е имало 5000 села, но само 25 от тях имат население над 3000 души. Повечето от тези големи села се намират в близост до големите градове. Такива са например софийските Лозен, Казичене, Елин Пелин, пловдивските Цалапица, Розино, Труд и други.

Софийското село Лозен с неговите 6168 жители е по-голямо като население от редица градчета в България като Кресна, Якоруда, Белица, Царево, Белоградчик и др. Свети Влас с 4097 постоянни жители е по-голямо населено място от редица градове общински центрове в Бургаска област, като Ахтопол, Китен, Малко Търново, Обзор и др.

Населени места в България обаче се закриват сравнително рядко и по принцип винаги за целта те трябва да са останали напълно безлюдни.

За цялата 2019 г. например у нас са закрити само десет села. Това са монтанските Безденица, Белотинци, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница, Долна Рикса, Крапчене, Липен, Славотин и Сумер. В същото време през 2019 г. е възникнало само едно ново населено място - Свети Константин, в състава на община Пещера. Това е всъщност стар курорт с около 1000 къщи за гости и санаториуми за лечение на туберкулоза.

В България все още има общини с под 1000 души. Двете най-малки са Трекляно в Кюстендилско и Бойница във Видинско, които са с малко над 800 души постоянно население. Общините в страната са 265, като в 50% от тях населението е под 10 хиляди души и общо представлява едва 10,8% от населението на България.

Населените места в България към края на 2019 г. са били общо 5257 на брой, като градовете са 257, а селата - 5000. В броя на селата обаче са включени Рилският и Клисурският манастир, които по статут са населени места, макар че местната власт се представлява от кметски наместници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ЖК ТРАКИЯ

ЖК ТРАКИЯ

25.05.2020 | 16:00

Жк Тракия , за разлика от други пловдивски райони има твърде приятен вид . Парковете , детските площадки , междублоковите пространства са добре подържани . Само трябва да не се позволява повече строителство .

Отговори
5 0
ГЮРО

ГЮРО

25.05.2020 | 14:13

Аре сега съборете "голямата спалня", за да направите "модерен" квартал, дето сам ще се разруши след не повече от 10 години. Тъкмо ще изгоните собствениците на жилища, за да ги направите роби на мутрите. Като причина може да се посочи, че панелните жилища не отговарят на екологията, пречат на птиците, не могат да издържат 100 години и още купища глупости. Без значение е какво ще се изтъкне. Важното е първо да се разрушат жилищата на хората, пък после ще се мисли дали да се "разрушат" и самите хора. С някой подходящ вирус. Ама не като тоя, дето утрепа едва стотина души, което е по-малко от 1% от общия брой умрели от други болести за същия период от време.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?