49
Следвайте ни

Голямата награда "Люсиен Шевалас" отиде за площада пред Голямата базилика

viber icon

Голямата награда за ландшафтна архитектура „Люсиен Шевалас“ отиде при ланд.арх. Мирела Димитрова – Дуйар за площада пред Голямата базилика. Скулптурата, която й беше връчена, е изработена от Цвятко Сиромашки.

По думите на ланд.арх. Мирела Димитрова – Дуйар преди да бъде реализиран проектът за площада пред Голямата базилика е направен обстоен урбанистичен анализ, който е извадил на преден план кои са нуждите на квартала. За целта екипът й е изследвал пространството и живота на хората в района. 

„Имайки предвид паркинга и католическата катедрала, организирахме така пространството, че да остане пешеходно във вътрешната част, за да могат хората да се движат свободно и да не е заето от коли. Затова паркингите бяха изведени от страни по булевардите. Създадохме и големи буферни зони, които да защитават пространството от булевардите, т.е. растителността, от една страна, има изолираща роля, а от друга - естетическа и засенчваща“, разказва ланд.арх. Мирела Димитрова – Дуйар. Реализацията на проекта е отнела около 5 години, като най-голямото предизвикателство пред нея и екипа й били археологията и подземната инфраструктура, която е прекалено гъсто разположена.  

Ландшафтният архитект, който заслужи големия приз, е със солиден опит в България и чужбина. Тя е завършила Лесотехническия университет, но първите стъпки в кариерата си прави  във Франция. Там заминава по любов, но не след дълго в Бордо се захваща с проект по специалността й - той е свързан с трамваите. Работата по него й дава една добра школа, споделя ланд.арх. Мирела Димитрова - Дуйар. И така 13 години се развива във Франция, докато преди 7 години не решава да се завърне в родината си, заедно със съпруга си и детето си. А престоят у дома бързо се отплаща и я изстрелва сред водещите ландшафтни архитекти, където й е мястото. На 22 октомври пък дойде и поредното признание - статуетката с лика на Люсиен Шевалас, който е създал Цар Симеоновата градина в Пловдив.  

С грамоти бяха наградени фирма Велита, Вип Гардънс и Флора дизайн. Отличен беше  и пловдивчанинът Илия Андонов, който поддържа зелените площи пред блока, в който живее. Той се намира в района на стадион "Христо Ботев". Вече над 15 години Андонов облагородява не само своята междублокова градинка, но и тези, които са в съседство. Посадил е 22 вишни и 50 туи, които е получил безвъзмездно от ОП "Градини и паркове", за да разкраси квартала. Посадил е и над 300 рози, на които да се радват деца и дами, а един от чинарите, засети от Илия Андонов, е неговата гордост. "Висок е колкото ей тия дървета", възкликва Антонов и извисява глава на горе към величествените корони в Цар Симеоновата градина. 

Освен Илия Андонов и други граждани получиха поощрителни награди - посадъчен материал и по една кирка. Те бяха предоставени от общинското предприятие.  

Кметът на "Централен" Георги Стаменов благодари на хората, които създават по-добра градска среда и каза, че трябва да се почерпи пример от тях.

Церемонията се проведе в Цар-Симеоновата градина, пред скулптурата на швейцарско-българския ландшафтен архитект. Това е четвъртият поред конкурс и съвпада със 100 г. от смъртта на създателя на Цар-Симеоновата градина – Люсиен Шевалас, чието име носи и наградата.

 

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Веско

Веско

22.10.2021 | 16:29

Ей, Люсиен Шевалас ще се обърне в гроба... Какво озеленяване видяхте на площада пред Голямата базилика? Този площад е един пържилник - целият в плочки и с минимум вода и зеленина! Смешна работа, ама то от този мургав районен кмет какво повече да очакваме.

Отговори
2 0
Младежка

Младежка

22.10.2021 | 16:17

Ама парички общината няма, за да оправи зелените пространства на Младежка. Целта на мизерията със сигурност е, за да се примирят хората да се даде на концесия и някой да прибере някоя сумичка, за да си плащат за паркирането, например, нали? Колко удобно!

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

22.10.2021 | 16:15

Изпадналия кмет на район централен Пловдив под командването на стругар,баничарка и келнерка е достигнал дъното на човешко падение

Отговори
2 0
Станимир Шаламанов

Станимир Шаламанов

22.10.2021 | 15:45

Добра реч, г-н Стаменов. Крайно време е да почерпите професионален опит от ландшафтните архитекти!

Отговори
1 1
Мимето

Мимето

22.10.2021 | 15:10

И къде е площада пред базиликата та някаква урбан дизайнерка на трамваи да се награждава?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?