46

Голямата цел на новия ОУП - край на презастрояването в Пловдив

Намаляване на интензивността на застрояването е една от задачите, която Община Пловдив поставя при изменението на Общия устройствен план. Целта е да се сложи край на презастрояването, особено в районите "Южен", "Западен" и "Северен".

В предварителния проект са предвидени зони без ограничение на етажността. Една от тях е в кв. "Гладно поле", където вече има високи сгради, а също така в "Западен", в края на Гребния канал. Според проектантите високото строителство е логично да се изнесе в периферията на града. В същото време в кварталите "Остромила" и "Беломорски", където се наблюдава бум на жилищното строителство, се вдигат сгради на 2-5 етажа. 

В кв. "Младежки хълм" се планира височина до 18 метра, тоест максимум 6 етажа, в жилищната зона 1 (център) - до 12 метра с плътност на застрояването до 60%. Според правилата, приложени към проекта на ОУП, най-високите сгради - до 30 метра, са в зони със смесени функции, които включват производствени предприятия и бизнес офиси.

Според главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов не бива да се строят небостъргачи, защото това би променило традиционния облик на града.

По време на обществените обсъждания жители на "Капана" поискаха предназначението на квартала от зона с преобладаващ обществено-обслужващ характер да се промени в жилищна с ниско застрояване. Хората, които имат къщи в квартала, недоволстват, че в "Капана" има прекалено много заведения.

Дрескод "Зелено"

Една от основните задачи на изменението на Общия устройствен план, чийто предварителен проект е подготвен от фирма "Булплан" ООД, е да се гарантира повече зеленина в Пловдив, каквато задача се поставя във всички напреднали държави по света. Анализът на проектантите от „Булплан” ООД сочи, че градът разполага с 8351 дка зелени терени със статут за широко обществено ползване. В България няма установена норма колко квадратни метра  зеленина трябва да се полага на един жител. Затова проектантите са приели практиката на други градове за минимум 20 кв. м на човек.

В предварителния проект на ОУП се залага амбициозната  задача -

зелените площи да се увеличат с още 3500 кв. метра.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов съобщи за "Марица" намерението да включат в проекта за изменението на ОУП 1200 дка нови зелени площи. Част от тях с площ 600-700 дка ще бъде предназначен за голям южен парк.

Най-ощетени откъм зеленина са районите „Южен” и „Източен”. В „Южен” , който е най-голям в Пловдив по броя на населението с над 90 000 жители, зелените терени са с обща площ  910 дка, от които 100 дка са предназначени за гробищните паркове, включително с предвиденото им разширение. В „Източен” зеленината е с площ 840 дка, от тях 245 са в траурен парк.

 В „Централен” в момента разполагат с 1050 дка, а в новия вариант са заложени 1130 дка. Новите 100 дка зеленина са планирани в междублоковите пространства.

Проектантите предлагат в целия град междублоковите пространства да бъдат обособени като зелени терени за обществено ползване при последващите промени на ПУП по реда на чл. 62а от ЗУТ. Една от идеите е в това число да бъдат включени и реституираните имоти между блоковете.

Арх. Иван Делчев - ръководител на екипа на „Булплан” ООД, дава пример с големите градове в други държави, където се разрешава високо строителство на частните предприемачи. Те реализират по-голяма разгъната застроена площ, но за сметка на това

общините отчуждават част от имотите,

като плащат на собствениците до 20% от цената на строителството с цел да ползват придобитите територии за обществени нужди - паркинги, места за отдих, зеленина. В Пловдив няма такава практика заради недостиг на средства в бюджета.

В проекта  на новия Общ устройствен план е заложена зелена ос по река Марица. В район „Южен“ се предвижда нов парк между Прослав и Коматево, а също така и в източната част на общината северно от Марица. Зелени клинове са планирани  в урбанизираните територии около Околовръстното шосе.

В рецензията на проекта на ОУП арх. Антоанета Топалова предложи  да бъде заложено развитието на зелената система около реките Марица, Първенецка и Пясъчник, а всеки от районите да има парк. Горичката до кръстовището на бул. „Александър Стамболийски“ и ул. "Димитър Талев" в „Южен“ може да стане парк, но този терен е върнат по Закона за реституцията на наследниците на имота. 

За парк в кв. „Гладно поле“ е внесено предложение от инициативния комитет на живеещите в тази зона. Авторите на проекта на ПУП считат, че това е възможно, ако държавата предостави сградите, които не се ползват за поделения, на Община Пловдив. Зелен пояс може да се обособи и в северната зона на Пловдив до ТЕЦ-Пловдив.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?