Следвайте ни

Голямата базилика спря дъха на Херо Мустафа СНИМКИ

viber icon

Американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа разгледа уникалните мозайки в Епископската базилика и остана смаяна от видяното. 

Тя бе поразена от мащабите на сградата, както и от 2000-е квадратни метра изображения на орнаменти и птици. 

Вътрешността на сградата й бе показана от кмета Здравко Димитров и председателката на фондация „Америка за България” Нанси Шилър. 

Американският посланик видя и някои от атракциите, свързани с виртуалната реалност, които са разработени от студиото на арх. Лий Сколник. Те ще бъдат ползвани от туристите в базиликата. 

Кметът Здравко Димитров показа на Херо Мустафа уникалната стела от 255 година на Дионисиевото общество, която бе намерена съвсем случайно в единия край на базиликата. 

С гостите бе и новият директор на ОИ „Старинен Пловдив” Богомил Грозев, чиято институция ще стопанисва обекта. Бе и зам.-кметът по културата Пламен Панов. 

Херо Мустафа припомни, че съпругът й Равниш е влюбен в Пловдив и иска семейството му да идва по-често тук. Посланик Мустафа вече посети неофициално града преди няколко седмици. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ХаХа

ХаХа

19.02.2020 | 13:54

Най-глупавата сграда , която можеше да се направи . От вън изглежда като хангар за самолети от миналият век . Малката базилика е къде къде по-красива от вън . И защо се направи толкова висок хангара , закрива от зад красивата Католическа катедрала ?

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?