965
Следвайте ни

Голям риск за деца и шофьори: Пешеходните пътеки край училищата са невидими СНИМКИ

viber icon

Пешеходните пътеки пред много училища в Пловдив са почти невидими, алармираха родители. Райетата на доста "зебри" са изтрити и шофьорите често изобщо не ги забелязват, което създава риск за подкаралите новата учебна година деца.

Това е странно, защото подновяването на пътната маркировка край училищата започна още през май и продължи почти до 15 септември. Сега обаче се налага да започне повторното им освежаване там, където нанесената през пролетта маркировка с бяла акрилатна боя вече почти се е изтрила. Дейността се извършва от два екипа на ОП „Организация и контрол на транспорта“  (ОКТ) и екип на фирмата "Пътприбор", която бе избрана след проведена обществена поръчка за полагане на хоризонтална пътна маркировка. 

От общо 324 "зебри" в града, които се намират около учебни заведения, от май до септември, са пребоядисани 311 от тях. Работниците не са се захванали с боядисването само на 13, който са в район „Северен“, защото те са на улици, на които продължават строителните дейности по реализацията на водния проект. Това означава, че почти всички трябва да са в перфектно състояние. 

Проверка на „Марица“ обаче установи, че само ден след като би първият звънец пътната маркировка пред част от пловдивски училища е или изтрита, или трудно доловима. Такъв е случаят около ОУ „Душо Хаджидеков“ – белите линии по паважа, точно пред школото, са доста изтрити. По същия начин изглежда и зебрата на кръговото на ул. „Богомил“ и „Петко Д. Петков“ до същото училище. С подобен проблем се сблъскват и пресичащите към СУ "Св. Паисий Хилендарски" – от всички страни маркировката е почти заминала, с изключение на тази, която се намира върху легналия полицай. 

Проблемни участъци има и в район „Южен“, като например карето около СУ "Св. Константин - Кирил Философ". Зебрите около школата са в най-добро състояние  в квартал „Тракия“, следван от район „Западен“, където силно изтрита е само пешеходна пътека между Математическата гимназия и СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Идват работници да освежават маркировките, но тя е нетрайна“, жалват се живеещи в района на ОУ „д-р Петър Берон“. По думите им "зебрата" до школото била пребоядисана преди около месец, а сега почти няма следа от нея. „Не е нормално да се изтрива толкова бързо, явно не ги правят качествено. Не може да изтрае и месец“, коментират пловдивчани.  

От ОП „Организация и контрол на транспорта“ обясниха, че изтритите пешеходни пътеки са предимно тези, които са били направени през май и юни. Затова направили нов оглед и сега тече повторното им маркиране. Освен това предпоставка за бързото износване били и използваните акрилни бои, които са с трайност до шест месеца. „При тях има случаи, в които тя се поставя и още на същия ден е силно замърсена от автомобилите“, коментираха от ОКТ.

С цел да бъдат по-дълготрайни от общинското предприятие вече използват студен шприц пластик, който издържа до година и половина. Припомняме, че машината за такъв тип полагане на маркировката беше закупена наскоро. 

 „Върху паважните настилки боята се задържа много по-кратко, затова там продължава прилагането на експериментални технологии, с които да се постигне по-дълготраен ефект“, добавиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“ и припомниха, че през годините са пробвали с бели бетонни ивици и подложки, но безуспешно. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?