46
Следвайте ни

Големите ремонти за 12 млн. в "Гладно поле" няма да затворят напълно улиците СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Със символична първа копка беше даден официалният старт на изпълнението на проекта за облагородяване на квартала около „Гладно поле“. Тя бе изпълнена от кмета на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, кметът на район „Източен“ Иван Стоянов, и председателят на Общински съвет-Пловдив Александър Държиков. Строителните фирми, които ще извършват ремонта, са ДЗЗД "Градска среда", "Път инжинеринг", БКС "Горна Оряховица.

"Проектът беше спасен в първите дни на мандата ми. Ако не беше спечелен, общината не само щеше да загуби парите, а и да бъде глобена с 40 млн. лв.", отбеляза кметът Здравко Димитров. 

Реконструкцията на улиците е само част от мащабния проект и е на стойност 11,8 млн. лв., от които 9,5 милиона са с европейски финансиране по ОП „Региони в растеж“, а останалите са общинско и държавно съфинансиране. Ремонтните дейности за рехабилитация на улично платно, нови тротоари, озеленяване и осветление са разделени на три етапа.

Първият е на стойност 3,2 млн. лв. и включва изграждане на улична мрежа с благоустрояване и паркиране, подземна инфраструктура и зелена зона за широко обществено ползване на булевард „Санкт Петербург“, улица „Тодор Гатев“, а срокът на изпълнение е 180 работни дни. Вторият  е за реконструкция на ул. „Лев Толстой“ от ул. „Ген. Радко Димитриев“, на стойност 1,7 млн. лв., срокът за изпълнение е 120 работни дни. Третият включва  рехабилитация на  съществуващата улица „ Богомил“ от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ и ул. „Радко Димитриев“ от ул. „Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“. Стойността е 6,4 млн. лв., а срокът за изпълнение е 177 дни.

От общината увериха, че паважът по ремонтираните пътни артерии ще бъде премахнат и на негово място ще се положи асфалт, като по този начин ще се подобри и качеството на въздуха. Подмяна на настилката ще има по улиците „Лев Толстой“, „Арх. Камен Петков“ и „Славянска“.

И трите етапа ще се изпълняват успоредно, като изпълнителят на проекта инж. Атанас Чилингиров подчерта, че пътните артерии няма да се затварят изцяло. Спрени за движение на автомобили ще бъдат чак когато се стигне до фрезоването и полагането на пътната настилка. Ремонтните дейности по ул. Богомил ще започнат по - късно, защото от ВиК дружеството чакат доставка на френски чугунени водопроводни тръби ф 300. 

Зам. -кметът Пламен Райчев подчерта, че осъзнава, че започването на нови ремонти на фона на съществуващите ще запуши града и трафика ще стане още по – тежък, но се надява пловдивчани да преглътнат неудобството за сметка на подобрената инфраструктура. 

"Уверявам хората, че няма да има ремонти за 2-3-4 години, а всичко ще бъде изпълнено във възможно най-краткия срок", посочи Здравко Димитров. Той припомни още, че се върви към финализиране на Водния проект, покрай който също бяха разкопани десетки улици. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Биткойнър

Биткойнър

23.09.2021 | 19:00

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0
Ромарио

Ромарио

23.09.2021 | 16:06

За 8 години проекта ще поскъпне най малко 8 пъти, Зико как му приляга лопатата по ще е полезен като общ работник отколкото кметин

Отговори
4 2
Не че нещо ама

Не че нещо ама

23.09.2021 | 14:36

На снимките се виждат няколко 20 годишни коли, един 40 годишен ЗИЛ131 бетоновоз и тролейбусни жици.... Сякаш декор от ниско бюджетен холивудски екшън сниман у нас....

Отговори
4 1
Керванджията!

Керванджията!

23.09.2021 | 13:36

Какво гладно поле? Гладни и жадни за кражби и комисионни кметове ДА! Сега като се почнат едни поръчки, едни инхаус процедури, едни разрешителни за строеж и иди му търси края! Накрая сметката ще бъде умножена по 3,14/числото П, и ще се роди поредния кмет мулти милионер в Пловдив! И пак няма да има проверки и пак "Кучето си лае, кервана си върви"!

Отговори
12 2
Не наситните!

Не наситните!

23.09.2021 | 14:09

От утре този квартал ще се нарича Ситото поле, защото от опит знаем, че след мандата всички кметове на града стават супер сити и за това не вярват на гладните!

Отговори
11 2
далавери

далавери

23.09.2021 | 13:31

"....изпълнителят на проекта инж. Атанас Чилингиров подчерта, че пътните артерии няма да се затварят изцяло." - Този човек сам ли ще изпълнява проекта за над 11 милиона или ги е срам да кажат коя е фирмата, която ще ги прибере?

Отговори
5 2
Арх

Арх

23.09.2021 | 12:33

И аз разделих тая безумна цифра на 365. А това е само първия етап. Хеопсовата пирамида е построена само за 15 години и то на ръка и без задръствания. Дано да е печатна грешка, макар, че с тия в общината нищо не се знаеш

Отговори
5 4
Аз.....

Аз.....

23.09.2021 | 12:11

3180дни = 8.7години .......добър срок!

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?