4020

Глобяват с 94 бона строителя на зала "Дунав" за забавяне

Последната отсрочка беше до 31 март

Строителната фирма "Пирс Д", която изгражда зала "Дунав” на едноименния булевард, ще бъде санкционирана за просрочието на обекта. Спортният комплекс трябваше да бъде напълно завършен до края на 2022 г., но и в момента не е въведен в експлоатация. Последният срок, даден от Община Пловдив, беше да приключи окончателно до 31 март.

„По договор неустойката е 10% от размера на окончателното плащане за обекта, което е в размер на около 940 000 лева. Това означава, че ще удържим от тази сума 94-95 хиляди лева”, предупреди зам.-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов.

Николай Бухалов

 

Той напомня, че първата копка беше направена през октомври 2019 г., реалната работа стартира в началото на 2021 г., след това строежът беше спиран на няколко пъти с Акт 10. „Залата е готова, но до края на март трябваше да изградят и две спортни игрища на открито на мястото на съборената стара сграда. По игрищата работят, обаче залата стои като паметник, без да може да се ползва”, не крие недоволството си Бухалов. Обществената поръчка, възложена на „Пирс Д”, е с цена 4 192 000 лв. Заради инфлацията бяха одобрени 833 000 лв. допълнително като индексация.

На това празно място пред новата зала "Дунав" трябва да се изградят спортни площадки за волейбол и баскетбол на открито

 

Теренът, върху който доскоро имаше старата зала "Дунав", е разчистен, но е празен, видя репортерът на "Марица". Офанзива на обекта вчера също не се забелязваше.

Без Акт 16 няма как в новата сграда да се настанят децата от школите по художествена гимнастика и аеробика. „Поставил съм срок до 1 май да бъде въведена в експлоатация, но не знам доколко е сигурен, защото зависи и от действията на EVN и ВиК, както и от това колко бързо новата сграда ще се нанесе в кадастъра, след като се отпише старата. Много се надявам да се справим колкото може по-скоро”, коментира зам.-кметът.

Зала "Дунав" е готова, но няма Акт 16 и не може да се ползва

 

За куриоз, и новата спортна зала на ЕГ „Иван Вазов” наподобява паметник. Тя е напълно завършена още през септември, хубава е, но си стои под ключ. Причината тук обаче е друга - строителят е изпълнил стриктно в срок договора и трябваше много време да чака присъединяването й  към EVN, защото проектът е бил остарял, а междувременно нормативните документи се промениха. „Този проблем е изчистен. Строителят си е свършил работата, платил е и ДДС, но ние не можем да му изплатим последните 1,5 млн. лева, докато не подпишем Акт 16”, съжалява Николай Бухалов.

Николай Бухалов предупреждава строителя с неустойки

 

Новият физкултурен салон на Руската гимназия беше поверен на фирма „Мауер брюдер”, спечелила търга за 2 450 000 лв. със срок 243 дни.

Новият комплекс е на две нива със зали за аеробика и художествена гимнастика, която е с височина 14 метра

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?