Следвайте ни

Глобиха шефа на „Пловдив 2019“ за нагласена обществена поръчка

viber icon

Изпълнителният директор на Общинска фондация „ Пловдив 2019“ Кирил Велчев трябва да заплати глоба в размер на точно 1343,76 лв. заради допуснати нарушения на Закона за обществените поръчки. 

Санкцията е наложена на Велчев на 31 януари тази година от Агенцията за държавна финансова инспекция. Шефът на „Пловдив 2019“ обжалвал глобата пред съда, но на свое заседание магистратите само потвърдили вината му. 

Историята започва на 21 май миналата година, когато е възложена финанасова инспекция на фондацията. Целта ѝ била да установи дали е спазена нормативната уредба за обществените поръчки във връзка с официалното откриващо събитие на проект „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, в това число проведените процедури, сключените договори и тяхното изпълнение. 

Възложено е финансовата инспекция да се извърши за 30 работни дни, с начална дата 22 май и крайна дата 3 юли миналата година. Впоследствие проверката е удължена с 24 работни дни, тоест до 6 август. 

Нарушението, за което е наложена санкция на Велчев, е във връзка с обществена поръчка за доставката на предпазни огради около сцената, на която беше откриването на Европейската столица на културата, възложена на 6 декември 2018-а. 

В раздел „Обект и предмет на поръчката“ от обявата Велчев е посочил кратко описание и целта на обществената поръчка с предмет с предмет „Услуга по предоставяне за ползване на мобилни защитни съоръжения – огради при провеждане на откриващото събитие на Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, посочил е и срока за подаване на офертите, както и критерият за възлагане, а именно „най-ниска цена“. Конкретизирани са датата, часа и мястото на отваряне на офертите, а така също е посочена и прогнозната стойност на поръчката – 56 000 лева. 

В техническата спецификация Велчев е поставил конкретно изискване към участниците относно вида, на който следва да отговарят оферираните от участниците мобилни защитни съоръжения, а именно: „Мобилна ограда тип М200 /решетъчна/ 3,50 м х 2,00 м“, без в спецификацията да се съдържа алтернативно текстово посочване „или еквивалентно/и“. Тоест, с тези заложени критерии поръчката се превръща в „състезание с един кон“ и така само една фирма у нас би могла да спечели, в случая „Екотой – сервиз“ ООД. Именно с тази фирма е сключен договор на стойност 67 188,12 лв.

„В хода на финансова инспекция било установено, че ексклузивен представител за България на „Мобилна ограда, тип М200 /решетъчна/“ е фирма „Екотой - Сервиз“ ООД , с която в резултат на проведена обществена поръчка на 21.12.2018 г., Фондацията сключила договор на стойност 55 990,10 лева без ДДС, съответно 67 188,12 лева с ДДС. Актът за установяване на административното нарушение е бил съставен в присъствието на санкционираното лице, връчен му е на 02.08.2019 г., за което Велчев е подписал нарочна разписка. Актът е подписан без възражения, като жалбоподателят е депозирал такива в необходимия срок“, се казва в публикувания съдебен акт. 

Магистратите от Районния съд в Пловдив изтъкват, че „според регламента на Закона за обществените поръчки  техническите спецификации трябва да осигуряват равен достъп на кандидатите или участниците до процедурата за възлагане на обществената поръчка и да не създават необосновани пречки пред възлагането на обществената поръчка в условията на конкуренция. Предвидено е императивното изискване, че техническите спецификации не могат да съдържат конкретен модел, източник или специфичен процес, който характеризира продуктите или услугите, предлагани от конкретен потенциален изпълнител, нито търговска марка, патент, тип или конкретен произход или производство, което би довело до облагодетелстване или елиминиране на определени лица или някои продукти. Единствено по изключение, когато е невъзможно предметът на поръчката да се опише достатъчно точно и разбираемо по реда на чл. 48, ал. 1, се допуска подобно посочване, като задължително се добавят думите "или еквивалентно/и", се казва още в мотивите за решението на съда. 

Магистратите подчертават, че обществените отношения, които се регулират със Закона за обществените поръчки са от изключително важно социално-икономическо значение за обществото. Те са свързани с правилното разходване на публични средства и средствата, предоставяни от европейските фондове и програми, което изисква и повишено внимание от страна на компетентните затова длъжностни лица. Поради това, не трябва да се допуска създаването на каквато и да е възможност за нарушаване на основните принципи, заложени в закона, а именно равнопоставеност, недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност.

Кирил Велчев има право да обжалва санкцията и пред Административния съд в Пловдив. Ако тя бъде потвърдена и от магистратите там, шефът на „Пловдив 2019“ ще трябва да я плати. 

Припомняме, че все още тече разследване в прокуратурата във връзка с огромните разходи, свързани с церемонията по откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата“. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

погнусен

погнусен

25.08.2020 | 08:50

крадлив о к лук!

Отговори
2 0
Калева

Калева

25.08.2020 | 07:14

Защо съществува тази фондация? За да "храни" едни наши хора. Едни останали пари да преминат в правилните джобове.....Мафия!

Отговори
6 0
Тик Ток

Тик Ток

25.08.2020 | 01:25

Като ги подбереш, подбереш и всички до дувара. Бая материал, крадлив ще се събере.

Отговори
8 1
ГЕРБ

ГЕРБ

24.08.2020 | 23:08

ЗНАЕМ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ НА ЧЕРВЕНДАЛИСТИЯ И МАМИНИЯ !!! ПОЧВАМЕ ГИ !

Отговори
8 1
Реалист

Реалист

24.08.2020 | 21:31

едно беззащитно бушонче на Тотев изгоря аз ако бях на него щях да си отворя устата защото Тотев трябваше да го обявят за много неща то те трябва да го съдят той за затвора барабар с леля му щото укради града осмици много европейски пари окраде Гешев къде е Гешев ходи по селата и гледа кой убил кокошка кой открадна от петел и тези големите не ги гледа нали е тези престъпници трябва да се разследват а не е мъничките

Отговори
14 1
На ход е Кьовеши

На ход е Кьовеши

24.08.2020 | 20:49

Маминият ще го кандилкат до изборите.След тота депутатче,имунитетче и така ще го скрият.Защото разприказва ли се как се кре..дат евросредства,такъв скандал ще гръмне,че ще овуни цяла Европа.И тогава ни Боко ни Менди ще останат.Затова го пазят тоя мер..завец,но справедливост ще има.

Отговори
14 2
Защо бе джанам?

Защо бе джанам?

24.08.2020 | 19:52

Да си прост само във България е предимство! Да си завършил автото с 3,да ти викат тъпото и да те назначат за кмет на Пловдив е възможно само у нас! Да не го разследвате за откраднати десетки милиони и да не го питате как така успя за 8г да направи скъп ремонт на Империал, да построи къща, вилада купи хотел в Гърция, да влага десетки милиони в Каменица, да кара коли струващи стотици евро е н е д о п у с т и м о! Свалете му незабавно чадъра и му потърсете сметка за золумите и оставения бюджет без обръзка на приходите и разходите! Защо го гласите за депутат в следващите избори за да му гарантирате имунитет ли? Чакаме отговори!

Отговори
24 1
ГЕШЕВ????

ГЕШЕВ????

24.08.2020 | 19:49

За да опровергаете, че не сте мафия, ТАКИВА,КАТО ТОТЕВ КОГА!!!????!!!???

Отговори
21 2
О. П. Г

О. П. Г

24.08.2020 | 19:57

На този хубавец с червените бъзки ако в полицията му ударят един бой ще си каже и майчиното мляко! Ще предаде четата и ще навържат 3сиджира с крадци барабар с лицето И. Т като идеолог и учител на кражбите в Пловдив!

Отговори
19 2
Ковидчо:

Ковидчо:

24.08.2020 | 19:42

Ало, Ваньо (Гешев)?! На днешното ви сборище дали е станало дума и за далаверите на ГЕРБ... или само кокошкарските успехи сте прокламирали?

Отговори
14 1
Иван Тотев

Иван Тотев

24.08.2020 | 19:22

Аз гепих парите ,дръжте ми петите.Мен никой не мой ма барни, пършивци с пършивци.Овце кат вас трябва да се доят.Иначе как аз, мама Роза и баба Менда щяхме да станем олигарси.

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?