Следвайте ни

Глобиха 4 фирми, не плащали на работниците

viber icon

Забавените трудови възнаграждения на 210 работници от четири фирми са били изплатени през последната седмица след намесата на Областната инспекция по труда. Става въпрос за две заведения, една строителна фирма и една за производство на облекло в Сърница. Това обяви на пресконференция временно изпълняващата длъжността директор Мария Пъпанова. На работодателите са съставени актове за административно нарушение.
Направената проверка в шивашката фирма “Старкоанфекс” е била провокирана от жалба на работници, недоволни от неполучени заплати.

Веднага е реагирано, а проверката на трудовите инспектори е установила, че работодателят, който е белгиец, дължи трудови възнаграждения за месеците юни, юли и август. Последните плащания за май са направени на 18 септември. След намесата на инспекцията са изплатени заплатите за юни на 200 души за над 42 хил. лв. От началото на годината при проверки на фирми и предприятия, работещи на територията на Пазарджишка област, трудовите инспекторите са съставили 6584 актове за нарушения. В сравнение със същия период на миналата година административните нарушения са повишени с 89%. В инспекцията са депозирани 255 искания на работници, служители и синдикалисти.

Най-често се касае за неизплатени заплати, осигуровки или обезщетения. Съставени са 381 акта за глоби и имуществени санкции, което е с 52% повече в сравнение с 2008 г. Повишението на актовете се дължи на по-големия брой проверки от страна на “Инспекция по труда”, заложени в плановете за провеждане на кампании. Една от проверките е била по разпореждане на Върховната административна прокуратура. Обхванати са ресторантьори, хотелиери, фризьори, търговци на дребно. Проверени са 86 предприятия от пет икономически сектора. Констатирани са 588 нарушения. Издадени са 71 акта за нарушения, повечето от тях са били заради безопасните условия на труд и трудовите правоотношения. В Районна прокуратура - Велинград, е изпратена преписка, защото е установено, че във фирма “Булгарцвет” - Велинград, работят четири непълнолетни лица, без разрешение от Инспекцията по труда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

kopoli

kopoli

30.10.2009 | 18:42

Глобата няма да ги стресне тези мръсници. Пандела за тези бизнесмени които се гаврят с народа ни.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?