49
Следвайте ни

Глобеният инженер: Навсякъде ходя без маска, често имам срещи с полицията

viber icon

Нявсякъде ходя без маска и често имам срещи с полицията. Това каза пред „Марица“ пловдивският инженер Крум Чешмеджиев, който е глобен с 300 лв. за неносене на маска в голяма търговска верига в кв. „Тракия“. Днес той бе пред съдебната палата в града под тепетата, за да протестира срещу санкцията и срещу налаганите противоепидемични мерки. Бе подкрепен и от съмишленици, включително от антиваксъра Райчин Рачев. 

„Използвам случая, за да вдигнем шум и да помогнем на останалите, изпаднали в същата беда. Не е важна глобата, не съм важен аз. Важен е принципът. Досега никой не ми е показал истинска причина, проверяема и физическа, че носенето на маски, мерките и ваксините помагат. Че маската не пази е ясно – само като се види размерът на дупките в една такава тъкан и размерът на вирусните частици. Въпросът е, че някой ни дърпа перде пред очите и ни пречи да го махнем и да видим какво се случва зад него. Имам списък от 50 изследвания, които показват, че маските са лошо нещо по много показатели. Не само, че не помагат, а и вредят“, коментира Чешмеджиев. 

Той посочи, че е инженер по образование и програмист по професия. „Трето поколение инженер съм в семейството. Като такъв не мога да си позволя да правя нещо, ако нямам причина. Грешките на инженера му струват много скъпо. Програмист съм по професия – грешките на програмиста пък са ужасно скъпи. Може да потъне кораб например. Не мога да си позволя да направя нещо, без да съм го проверил. Питате ме дали вярвам във вируса? Не, не вярвам. Аз проверявам“, подчерта глобеният инженер. 

Той посочи, че очакванията са му съдът да си свърши работата и да докаже, че правата са еднакви за всички. „Съветвам хората да не се притесняват да си търсят правата. „Правата ще ни ги отнемат дотогава, докато не си ги потърсим“, категоричен е Чешмеджиев. 

Райчин Рачев, който го подкрепи на протеста, изтъкна че българите не бива да допускат да им се отнема правото на свободен избор. „Това е ключово право. То различава робовладелското общество  от всякакви други форми на цивилизация. Една от проекциите на свободния избор е правото на свободен избор на политическите представители. Това е така наречената демокрация. В случая едно много важно проявление на правото на свободен избор е правото да решаваме дали да вкараме нещо в съмнително, пък и дори несъмнително, в собствените си физически тела. Това е много основно право. Когато някой се опитва да ни отнема това право и твърди, че го прави в името на нашето здраве и в името на демокрацията, това означава, че този някой ни лъже. Независимо кой е. И всъщност те не се грижат за здравето ни, налагайки ни едни или други мерки, които аз наричам репресии. Те увреждат здравето ни, включително и чрез маските. Да, в определени частични случай, като хирургични операции, е жизненоважно. Но да се налага на децата да стоят с маски, означава че някой съзнателно уврежда здравето ни. Някой съзнателно го прави, налагайки ни локдаун. Вероятно пак ще се опитат да го наложат“, коментира Рачев. 

„Аз трябваше да спортувам с риска да бъда глобен 5000 лв., колкото първоначално бе санкцията преди да се свали до 300 лв., за да се грижа за здравето си. Защо? Като тичам заразявам дърветата, или те мен? Тоест, аз, грижейки се за здравето си, подлежа на наказание, че не се грижа за здравето си. Ако тези ваксини бяха ваксини, защо освободиха от отговорност производителите? Отговори няма“, посочи още Рачев. 

Той заяви, че през последната седмица е писал 4 писма до всички наши 15 представители в европарламента. Поводът е бил изказването на Радан Кънев, с което призовал да се вземат допълнителни мерки да се засили темпа на ваксинация. „Учени от Израел, държавата шампион по боцкане, извадиха статистика, в която се казва, че има 16 пъти повече риск ваксинираните да преболедуват Делта варианта, отколкото неваксинираните. Там излязоха с решение да се спре ваксинацията на деца. В една Камбоджа пък ваксинират деца от 6 години нататък. Искат и от 2 години да започнат. Това са стъпки, пилотни проекти. Тестват. На отделни места се правят експерименти. В Италия пък този месец там ще влезе забрана за неваксинираните. Те няма да имат право на труд. Така няма да имат право да получават никакви средства, тоест да жиевят. Това е вече факт и техният премиер се похвали. Във Франция пък влезе в сила ограничение - който не е ваксиниран, има ограничен достъп до болниците, отказват им се медицинси услуги. Дори и да си болен, щом не приемаш робския статус, нямаш право на грижи“, посочи Райчин Рачев пред „Марица“ по време на протеста. 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

Цяло лято

Цяло лято

25.09.2021 | 01:23

Плажовете бяха г*з, до г*з,Заведения ,дискотеки,барове и т.н.- Фраш. Ама сакън - да живне туризма,Един ходел без маска в голям магазин - глоба.Защо не глобяваха стотиците хиляди румънци и пияни англичани без маски ?!

Отговори
9 1
Възмутен читател

Възмутен читател

25.09.2021 | 07:05

Докога Марица ще дава трибуна на изтрещели хора. По 100 човека умират от ковид на ден, тоя пита за доказателства. Не 300, 10 000 глоба трябва да има за такива които умишлено ръсят зараза с безхаберието си. Давам съвет на репортерите да разпитат въпросния имал ли е болни от ковид роднини и същите къде са се лекували? В болници? От лекари? Ако е имал болни роднини лекувани от лекари в болници колко е морала на този човек?! Значи има съвсем ясни доказателства че има вирус?!

Отговори
1 4
Що бе Зуек

Що бе Зуек

25.09.2021 | 01:12

Много крайно го раздаваш.Това е интервю.Човека казва ,каквото мисли.Много хора починаха от COVID.Клиничната пътека стигна 4000 лева.Някой да говори поне за малка корупция,покрай всичките случаи?! Така че всеки мисли с главата си.Когато ти казват как да мислиш ,му викат фашизъм.

Отговори
7 1
КукуРуку

КукуРуку

25.09.2021 | 06:53

Чета коментарите и се чудя за нивото на медия която занимава хората с антиваксърските глупости. Т.нар. инженер е в голяма заблуда. Да го светна, че е доказано че предпазните маски ограничават нивото на заразата. Затова хирурзите слагат маски и по време на операции. Жалко е че поредния лаик се прави на интересен на гърба на една тежка пандемия. Но Крумовците не вярват, имал нужда от доказателства. Да си взима партакешите и да отива да чисти коридорите в някое ковид отделение. НО ТАКИВА СА СТРАХЛИВЦИ. ТАКИВА САМО ПЛЯМПАТ. Хич не му пука на "инжИнера" колко хора умират, не му пука колко животи са били на косъм. Психолозите обясняват реакциите на такива като на хора с ниска самооценка които търсят изява. Видно е че е така!

Отговори
1 4
Сотир Проданов

Сотир Проданов

25.09.2021 | 01:03

Слушах това постно интервю и за пореден път се убеждавам че по-прости хора от българите няма. Значи отива Крум в хипермаркет без маска. Ами ако е с корона вирус и киха и зарази 20 човека от които 5 умрат???? Тогава чий ша го дири тоя хубосник!!! Ако умре дете, старец, жена след кихавиците на болния Крум без маска??? Тогава кирливите му 300 лева ли ще дири? Той лекар ли е? Взел ли е изпити по анатомия и т.н Не е лекар? Некъв инжИнер. Заради такива като него много хора умряха. А вие от Марица им давайте трибуна!!! Да ръсят простотии.

Отговори
1 6
Зуека

Зуека

24.09.2021 | 21:53

Питам Крум Чешмеджиев, който твърди че няма вирус и пандемия - има ли негов близък починал от ковид? Питам също така с какво право прави медицински заключения? Не вярвайте на този човек!

Отговори
3 6
Топчо

Топчо

24.09.2021 | 21:49

Дървен философ. Не 300, 5000 лева дано да платиш

Отговори
3 7
Топчо

Топчо

24.09.2021 | 21:45

КРУМ Чешмеджиев, вместо да ръсиш простотия иди да работиш в Ковида като санитар. Да получиш физически доказателства

Отговори
3 7
Благо

Благо

24.09.2021 | 21:44

Крум Чешмеджиев ЛЪЖЕ че няма доказателства за ковид. Баща му почина от ковид. Как е възможна такава наглост.

Отговори
1 7
Стоенчо

Стоенчо

24.09.2021 | 18:29

Я съм из балканските маали и пасем овси .А у казарма е бил дедо .Иначе се ваксинирам ката вечер с първак.

Отговори
8 0
Стоян

Стоян

24.09.2021 | 18:07

Горски, що не си седиш в Родопите,а си дошъл в нашия град да ни даваш акъл.В казармата поставиха ли ти две ваксини?????

Отговори
2 8
Трета Бустерна

Трета Бустерна

24.09.2021 | 17:59

Да му дойде Акъла .

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?