1939

Гледат под лупа сертификатите на съветниците в Пловдив преди сесията

През строг контрол за зелен сертификат и тест ще минават днес общинските съветници и администрацията, преди да влязат на сесията в  сградата на ул. "Авкс. Велешки" в Пловдив.  Маските също са задължителни. Документите за достъп се проверяват на място.

Антиваксъри в местния парламент, каквито разбунват заседанията на Народното събрание, няма. Или поне не са явни. Оказа се, че повечето от 51 градски старейшини са ваксинирани или преболедували.

Съветниците сами си плащат за тестовете, за чиновниците от общината, които нямат сертификат, разходите се покриват от бюджета. В началото, когато в местния парламент беше въведен достъп, тестовете за всички, които нямаха сертификат, се правеха на входа в залата и със средствата на общината, но скоро този жест бе отменен. 

В дневния ред на сесията са включени 22 точки. Първите шест са предложенията на администрацията за отпускане на безлихвени заеми от градския бюджет по европейските проекти, които в момента се изпълняват. Парите са необходим в следващите три месеца за разплащане с изпълнителите. Сумата е малко над 40 млн. лева и ще се върне до края на годината от управляващите органи по оперативните програми.

 

Най-големият заем  - за 32 050 000 лв. - е за воден цикъл, който се изпълнява на всички обекти  по в и к  в Кършияка, на бул. „Дунав“ и Брезовско шосе, на пречиствателната станция  за 114 млн. лева. На строителите са изплатени 12,4 млн. лева, още 11,4 милиона са одобрени, но парите не са преведени по сметките на общината. 

По същия начин общината ще се разплаща за пътните ремонти в кв. „Гладно поле“,  за благоустрояването между бул. „Кн. Мария Луиза“ и „Шести септември“, за двете детски градини- „Каменица“и  „Зорница“, за подмяна на улично осветление с LED в районите „Централен“ и „Южен“, за топъл обяд на 2200 пловдивчани.

Съветниците ще обсъждат годишния Културен календар на община Пловдив. За фестивали, концерти, спектакли,  годишнини, чествания на официални дати и празници, се предлагат 2 408 800 лева, което е с 400 000 лева повече от миналата година.

Зам.-кметът Георги Титюков предприема втори опит за прехвърлянето на дейността на КСУ „Свети Георги“ на частна фирма. Предложението беше отложено на предишната сесия заради неясноти какво ще стане с персонала. Деветте социални услуги се предоставят за управление на фирма „Соник старт“. Този път изрично е записано, че служителите ще бъдат преназначени, но трябва да ползват отпуските си за миналата година. 

Тричленното семейство на шефа на Криминална полиция към Шесто РУП  Иван Цоковски ще бъде настанен в общинско ведомствено жилище на ул. "Славееви гори" в "Южен".  Криминалистът живее извън Пловдив, а наредбата позволява да получи под наем квартира от фонд "Ведомствен" на общината.

Снимки от Наташа Манева

 

   

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
jiji

jiji

27.01.2022 | 09:44

Толупи !!!

Отговори
2 0
Миндилите

Миндилите

27.01.2022 | 09:33

Всичките боклуци и престъпници на едно място.

Отговори
2 0
Браво

Браво

27.01.2022 | 09:30

Браво за Полицайчето . Нека му помогнат . Ама по същия начин да помагат и на хората в нужда , а не да чакат по 5-10 години Всички хора са равни

Отговори
2 0
като в градския транспорт

като в градския транспорт

27.01.2022 | 09:16

Без лупа не могат ли да ги проверяват? А за маски някой проверява ли ги? РЗИ е достатъчно да разгледа снимките и може да глобява!

Отговори
2 1
ДейБъ

ДейБъ

27.01.2022 | 08:14

Тоя плюнчо Славенски на Данчо сол ташака от ДейБъ и той там барабар Петко с мъжете.

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?