Следвайте ни

Главният инженер на ВиК-Пловдив: Няма да може да преброим авариите, ако не сменим мрежата в близките 10 години

viber icon

Заради зачестилите аварии по бул. „Васил Априлов“ и за проблемите на водопроводната мрежа потърсихме за коментар инж. Антон Гълъбов, главен иженер на ВиК-Пловдив: 

 - Инж.Гълъбов, поредна авария на бул. „Васил Априлов“, близо до „Шести септември“. Участъкът се оказа проблемен. Каква е причината?

 - Проблемът с точно тази авария, както и с повечето от авариите в града и в доста голяма част от населените места в областта, е старата етернитова водопроводна мрежа. Наистина по този водопровод зачестиха авариите. Обмисляме вариант през тази година или евентуално през следвашата да бъде подменен. Но в града има страшно много проблемни участъци. Не знаем кой по-напред да включим и кой да оставим на заден план. Основният проблем е старата водопроводна мрежа. Сами може да прецените, че няма нещо тeхнически издържано цели 50-60 години. Просто няма как. Това са основните проблеми. Оправихме тази авария, но през следващите 2-3 месеца очакваме пак там да стане някакъв проблем. За съжаление, съшото очакваме и на други места в града. Не е лесна ситуацията. Ако предвиждаме нещо, предвиждаме аврии. Не предвиждаме нищо по-добро. Във връзка с аварията на бул. „Васил Априлов“, ще си позволим да засипем и проблемната дупка (за която „Марица“ сигнализира), която е на 50 м. от кръстовището с „Шести септември“. Тя не е в резултат на авария и не е наш проблем, но сме обществено ангажирани. След това Общината ще се заеме с асфалтирането. 

 - Много ли са хората които подават сигнали и жалби във връзка с аварии? Търсят ли си правата по съдебен ред?

 - Гражданите на Пловдив като такива, които са данъкоплатци, имат право да предявяват претенции във връзка с инфраструктурните проекти, които прави Обшината. Предполагам, че там има много такива сигнали. До нас също стигат сигнали за улици с чести аварии с молба да бъде подменена мрежата. Вие сте запознати за това, че инфраструктурата е собственост на общините и държавата, най-вече на общините. Ние имаме много ограничен лимит на инвестиционната ни програма. Тя доникъде не може да стигне, Всичко е от цената на водата. Ние не може да си позволим цената на водата да бъде много по-висока и оттам инвестициите, които може да направим, са малки. Има такива сигнали и бих казал че са повече сигнали, а не жалби. Жалби пристигат тогава, когато вследствие на авария е станало някакво произшествие. Но те са толкова малко, че не си струват споменаването. 

 - Как може да се реши проблемът с честите аварии по водопроводите в Пловдив и региона?

- Въпросът е много принципен. България трябва да си смени мрежата. На първо четене това е много хубаво като пожелание, обаче като изпълнение е свързано със страшно много инвестиции, страшно много ангажименти на общини и държава, с куп други, да ги наречем, пречки. Но рано или късно трябва се направи. Това е най-наложителното нещо в момента и в следващите 10 години трябва да се случи. Ако не бъде направено, ние тръгваме по една много лоша спирала надолу. Прогнозата е, че авариите ще се увеличават прогресивно. За съжаление, мрежите са много стари. Тези етернитови мрежи са с тръби, които може би ще издържат още някоя друга година, докато гумените уплътнения между тях, защото те са такива, вече са издали багажа. Веки потребител на битова техника знае, че именно гумените уплътнения са първите, които издават багажа. Няма как да станат по-добри от само себе си. Това е положението. 

снимка: Кирил Кирилов

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Стоичков

Стоичков

13.01.2021 | 18:26

До кога ще ни "сапунисвате" с обещания и срокове.След няколко години пак ще сме на същия хал,а може и по зле.Вижте си плана и цената която сте обещали на КЕВР,какво сте изпълнили и каква е цената сега.Не се оправдавайте,а кажете за какво отиват приходите.Но Спартак Николов е несменяем и явно "много" добре се справя с управлението на ВиК Пловдив.Крадци и некадърници. https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/05/10/2968426_cenata_na_vodata_v_plovdiv_niama_da_se_povishava_riazko/

Отговори
6 2
Барабата

Барабата

13.01.2021 | 18:11

Гълъбов по чие нареждане без да има авария разкопахте на ул филип Македонски 67 и по чие нареждане свързахте този адрес при положение че сем Делижови изградиха незаконен инсталация в имота,вътре в инсталацията има елкабел и др,кмет на район централен лъже като за световно че няма кабел.Оказва че и Делижови син и дъщеря нямат водомери и са по малко.Ей затова няма пари защото ГЕРБ са професионални мошеници и крадци.

Отговори
5 3
Галя

Галя

13.01.2021 | 17:51

В кв. "Съдийски" сме по схемата - "днеска има, утре няма". То и улици няма, ама нейсе.

Отговори
5 2
бай хо

бай хо

13.01.2021 | 16:35

Каво ви дреме за някави аварии? Спартак нали лапа мощни бонуси, отделно колко далавери завъртяха с Мамин .

Отговори
10 2
Анчо Лафчиев

Анчо Лафчиев

13.01.2021 | 16:31

Управлението и стратегията за развитие на ВиК Пловдив не се ли извършва от Управителя на дружеството.Защо МИШЛЕТО Спартак Лъвов Николов не вземе отношение, а интервюирате този нещастен главен инженер.Може би защото Спартачето с фалшивата юридическа диплома, но с истинска сервитьорска такава нищо не разбира.Или той просто трябва да организира кражбите от ВиК на Тотю и Менда .Даже за целта Мишлето с лъвското име си взе опитен кадър за организацията на кражбата - бившия изцяло провалил транспортния проект Борислав Кръстев.

Отговори
11 2
СРОК и изпълнение

СРОК и изпълнение

13.01.2021 | 15:14

Казаното е ясно! Въпроса е какви са целите и финансирането? Правилно разходване на средствата очаква Пловдив. С това, че още утре може отново да има теч на "Васил Априлов" не ни успокоявате. Посочете реален изпълним срок за качествен ремонт на участъка,, за който пишат всички медии днес!

Отговори
10 1
Хасан

Хасан

13.01.2021 | 15:05

След 50 години с това темпо, пак няма да сте я сменили.

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?