2374

Гласуват рекордния бюджет на Пловдив от 526 млн. лева след горещи дебати в Общинския съвет

Бюджетът на Пловдив е основната тема на днешната сесия на Общинския съвет с общо 29 точки в дневен ред. Финансовата рамка е планирана от администрацията в размер на 526 114 046 лева - най-голямата сума на приходите и разходите в сравнение с предходните години. Увеличението спрямо 2001-ва е със 108 млн. лева, или с над 20%, и според финансисти предварително е стопено от инфлацията. Съветници прогнозираха, че бюджетът ще бъде гласуван, въпреки че от Демократична България и БСП се приготвят за горещи дебати. 

Държавата осигурява за своите  делегирани  дейности 261 млн. лева, общината се надява да разполага с 265 милиона. В бюджета е прехвърлен и остатък от 75 млн. лева, защото тези пари не бяха похарчени през миналата година. Най-голямото увеличение е за социални дейности, образование и здравеопазване.

Най-много средства са планирани за образованието ​- 208 млн. лева, за здравеопазването ​- 26 млн., за социалната политика ​- 31 млн., за благоустрояване, комунални услуги, опазване на околната среда ​- 134 млн., за култура и спорт ​- 64 млн. лева. Рекордна е капиталовата програма - 249 млн. лева, от които 130 милиона  се очакват по европейски програми. В плана са включени и обектите, които се изпълняват със средствата от банковия заем.

С най-големи бюджети са стадионите „Ботев” и „Локомотив”, съответно за тях са заложени 18,7 и 13 млн. лева. В проекта са включени преустройството на кино „Космос” и завършването на зоопарка с по половин милион лева, ремонт на Рогошко шосе (3 130 000 лева).

По проекта за воден цикъл се финансират модернизацията на Пречиствателната станция, реконструкцията на Брезовско шосе и бул. "Дунав" и на уличната мрежа в "Кършияка".

За подлез „Модър ​- Царевец”, който по договор трябва да бъде завършен до края на 2023 г., са осигурени 3,6 млн. лева, за пробива до Водната палата - 4,7 млн. За ремонт на ул. „Царевец” са планирани 2,2 млн. лева, за бул. „Хаджи Димитър” - 2,3 милиона. Приблизително толкова са и парите за разширението на Голямоконарско шосе, за което засега не е избран изпълнител. Сред обектите са Кукленско шосе (5,8 млн. лева), ул. „Даме Груев” (4,4 млн.),

проектите в кв. „Гладно поле” и около „Житен пазар”.

За нова сграда на ОУ „Кн. Александър I” , която ще се строи в двора на Хуманитарната гимназия,  са планирани 1,7 млн. лева, за спортна зала в ЕГ „Иван Вазов” ​- 1,2 млн, за корпус на СУ „Константин Величков” - 1,4 млн. лева. Предвиждат се нови паркинги, фитнес площадки, средства се отпускат за реставрацията на къща "Ламартин", Небет тепе и Източната порта, както и за довършването на спортна зала „Дунав”. 

В програмата са включени и строителните дейности за детските градини „Чучулига“, „Каменица“, „Зорница“, „Веселушка“. 

Повторно ще се разглеждат  новите размери на местните цени на услуги и такси, след като областният управител Йордан Иванов върна решението с мотив, че е незаконосъобразно.

Една от причините е, че увеличението не е обосновано от финансова гледна точка. Промяната важи само за част от услугите и средно е 20 на сто. Община Пловдив иска например за скоба в синя зона нарушителите да плащат 40 лева вместо 30, за репатрирането на кола -  80 вместо 60 лева.  

Според решението поскъпват таксите за тротоарно право за част от търговски обекти, тъй като се променя зонирането. Централната градска зона се разширява, съответно се променя и тарифата. Частично са увеличени и цените на билетите в някои музеи.

Кметът Здравко Димитров счита, че наредбата ще бъде прегласувана и ако областният управител не е съгласен, може да обжалва пред съда. 

Общинският съвет е затрупан с предложения на главния архитект Димитър Ахрянов за допускане на изработване на устройствени планове. Те са 16 на брой, включително за кв. "Хаджи Димитър", "Коматево", "Христо Смирненски 4".

Снимки от Наташа Манева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Цецо

Цецо

18.04.2022 | 08:31

Естествено, че за зларните стадиони най много, Крадци , а другите приоритети?

Отговори
5 1
Тотев помака

Тотев помака

18.04.2022 | 08:04

Я на Данчо тонколоната , говорителя на Тотев помака му пораснала облата глава

Отговори
3 1
Зикометър

Зикометър

18.04.2022 | 10:11

Хелоу, ами Зикиметъра да не се е счупил бре! Нещо не мери?Дали да не направим вече и един Данчометър и да мерим и на наш Данчо да.. ве... те? Нещо много започнаха да се ухажват с тези, които громяха преди!

Отговори
4 1
Тотев помака

Тотев помака

18.04.2022 | 08:02

Я на Данчо тонколоната / гласа Тотев помака/ му пораснала облата глава .

Отговори
4 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?