Следвайте ни

Гласуват новите правила за паркиране пред блока

viber icon

Наредбата за ползване на места на общинските паркинги в жилищни  комплекси на Пловдив ще се обсъжда днес на сесията на Общинския съвет, въпреки че преди няколко години тя  беше приета и вече стотици места са отдадени срещу 20 лева на месец и скоби.

Промените са направени, след като бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов обжалва наредбата и с решение на ВАС тя е върната за корекции. Основната промяна е, че  за местата ще се провежда търг, ако има повече от един кандидат. Досега те са предоставяха със жребий, ако са подадени две или три заявления.

Общинският съвет ще разглежда  повторно  подробен устройствен план /ПУП/ на многофункционална  зона „Изток“. Тя се намира на мястото на бившата фабрика за кока кола или „Тексим“ между Цариградско шосе, бул. „Шести септември“ и ул. „Правда“.

Решението за ПУП беше гласувано  на предишната сесия, но е върнато за ново разглеждане от областния управител Дани Каназирева с мотив, че е незаконосъобразно и  затова тя настоява да се разгледа отново. Каназирева  твърди, че Наредба № 7 за правила и норми за устройство на територията за смесени производствени  зони, каквато в случая е зона „Изток“, се разрешава максимално застрояване до кинт 3, тоест до 50 %.

ПУП, приет от Общинския съвет, позволява  коефициент на интензивност до 4 или до 70 % застрояване. Срещу  решението се обявиха съветниците от Демократична България и защитници на парка до хотел "Санкт Петербург".

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов заяви, че администрацията няма да коригира одобрения ПУП. Той обясни, че процедурата за промяна на плана е започната в предишния мандат и не може да бъде променена. Арх. Ахрянов допълни, че ПУП е разгледан от ЕСУТ, където участват над 20 експерти, и че решението е съгласувано със законодателството.   "Инвеститорът е задължен да представи обемно  - устройствено решение за застрояване и едва след като ЕСУТ го обсъди и одобри, ще може да изготви инвестиционен проект", каза главният архитект.

По предложение на кмета Здравко Димитров оперната прима Соня Йончева ще бъде удостоена със звание "Почетен гражданин на Пловдив".   Съветниците ще разискват още Годишната програма за развитие на туризма и програма за развитие на спортните клубове,  а също така ще определят начина за регистрация и такси за таксиметрова дейност.  Гласувана ще бъде оставката на д-р Тодорка Цанкова като временен управител на МЦ - 6.

Дебати не се очакват  за отпускане на заем от 550 000 лева за храна на 2700 социално - слаби, тъй като парите ще се върнат от управляващия орган на проекта, който се изпълнява по оперативна програма.  Средства ще бъдат отпуснати и на кандидати за инвитро.  В дневния ред  е включен отчет за работа на пловдивския омбудсман Борислав Стаматов.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

99887777788999

99887777788999

16.02.2021 | 21:20

Първо към всеки блок осигурете по една паркоместо за всяко жилище, после търгаши търгувайте или си заминавайте по родните места...

Отговори
1 0
Невен Балчев

Невен Балчев

16.02.2021 | 07:58

Обяснението на главарх. Ахрянов за необходимостта от презастрояване на пловдив е достойно за нивото на тази администрация.

Отговори
1 0
града е лешш

града е лешш

16.02.2021 | 07:53

Кви наредби е шебеци кьопави, няма градинка и парк без да е разорана нива от диви прасета с жипки и бангии ръждиви...леш сте!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?