3906

Гласуваме със зелена бюлетина за Народно събрание, със синя – за Европейския парламент

В Пловдив 303 262 с право на вот за български парламент, 294 249 - за ЕС

Цветни бюлетини са въведени  за удобство на граждани  на днешните избори 2 в 1.  Със зелена бюлетина избираме депутати  в 50-то Народно събрание, със синя – в Европарламента. 

 „При гласуване за Европарламента има изискване за уседналост - в последните три месеца до деня на вота гражданите трябва да се живели или в България, или на територията на друга държава на ЕС. Членовете на СИК трябва да внимават и да не допускат хора, които нямат право да упражняват право на вот, тъй като според Избирателния закон това е престъпление и подлежи на наказание”, напомни председателят на 16-а РИК - Пловдив  Калоян Сухоруков. 

Всеки гражданин има право на личен избор да гласува на машина или с хартиена бюлетина. 

Изборите започнаха в 7 часа сутринта и ще продължат до 20 часа. По традиция днес е в сила тъй наречения  „сух закон“ – от 6  до 20 часа е въведена забрана за сервиране и продажба на алкохол в заведения и търговски обекти, с изключение на предварително планирани тържества.

Според окончателните списъци, предоставени на секционните избирателни комисии /СИК/, 

В Пловдив право на глас за Народно събрание  имат 303 262 граждани.

Най-много са в „Южен“  – 68 071, тъй като районът вече няколко години се нарежда на първо място по броя на населението, и в „Централен“, а най-малко са в „Западен“. За Европейския парламент избирателите са  294 249 .

За първи път в избирателните списъци са включени 2130 жители на Пловдив, родени между 06.11.2005г. и 09.06.2006г.

В града са разкрити 472  избирателни секции, от които 4 са мобилни за хора с тежки увреждания, и 9 - в лечебни заведения , затвора и следствения арест. По думите на Калоян Сухоруков до късен следобед вчера нямаше проблеми със състава на комисиите, сформирани на квотния принцип и по предложение на парламентарно представените партии и коалиции. Армия от над 4000 членове на СИК е мобилизирана за вота. 

Машините, както и изборните книжа са заредени  в помещенията за гласуване. Устройства няма да има само в три стационарни секции, тъй като избирателите в тях са по-малко от 300, а също така и в мобилните. 

За 12 депутатски места, отредени за Пловдив, се състезават 361 кандидати  

​В конкуренция за Европейския парламент, където България има 17 свои представители, са 418 претенденти.  

Калоян Сухоруков предупреди, че хартиената бюлетина се попълва само със син химикал. Най-напред в квадратчето от лявата страна се отбелязва номерът на партията или коалицията, а след това, ако гласоподавателят реши - и преференцията в кръгчето вдясно. 

„Наблюдава се тенденция, че немалка част от недействителните  бюлетини са поради това, че избирателят е отбелязал само преференция, без да посочи за коя политическа сила гласува. Това прави бюлетината недействителна”, подчерта шефът на 16-а РИК.

Грешките при машинно гласуване са по-малко и все повече пловдивчани ги предпочитат. В СИК ни дават карта, която поставяме в устройството. Машината ни пита дали искаме да гласуваме и за двата избора или само за един. След като потвърдим, на екрана се появява списък на партиите и коалициите за Народното събрание. Отбелязваме предпочитаната и преминаваме  към избора  на европейски депутати, ако искаме да дадем вот 2 в 1.

„Важно е да се знае, че лицата, попаднали в забранителния списък по отношение на гласуването за Европейския парламент, защото нямат уседналост,  имат право да гласуват за Народно събрание само с хартиена бюлетина.   

Това правило е въведено, защото няма как СИК да проследи на машина дали този гражданин е гласувал само за Народно събрание, но не и за ЕП, което е нарушение. Машината не може да направи това разпределение”, обясни Калоян Сухоруков.

Всички СИК и този път ще преброяват бюлетините и ще попълват протоколите под контрола на видеозаписи от мобилни телефони. 

16-а РИК се помещава в 13-а палата на Панаира, 17-а РИК  -в 17-а палата. В неделя „тричленките” на СИК щ​е носят тук бюлетините и протоколите с автобуси на градския транспорт и бусове на общински предприятия, придружавани с полицейски ескорт. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 6 оценки
3/5 от 6 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?