Следвайте ни

Гласуваха новите ресори на зам.-кметовете в Община Пловдив

viber icon

Местният парламент в Пловдив гласува предложените изменения в структурата на общината, които промениха ресорите на заместниците на кмета Здравко Димитров.  Рокадите станаха наложителни след напускането в края на септември миналата година на зам.-кмета Илия Кирчев, който отговаряше за най-много дейности. Неговият наследник Величко Родопски пое само финансите и стопанските дейности. Останалите ресори на Кирчев бяха преразпределени.

Според новата структура зам.-кметът Анести Тимчев поема здравеопазване и екология и преотстъпи социалните дейности на Георги Титюков, който отговаря и за спорта и младежките дейности.  Европейските политики пък ще бъдат възложени на зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов. Така той ще координира изпълнението на политиката на общината по привличането на инвеститори в региона и насърчаване на сътрудничеството между бизнеса и образователните институции. Освен това  ще контролира и процеса по кандидатстването за финансиране по оперативни и международни програми, както и тяхната ефективност.

Предложението на Йордан Иванов от "Демократична България"  зам.-кметовете да бъдат намалени от 9 на 5 беше отхвърлено със 7 гласа „за“, 3 „против“ и 33 „въздържал се“. .

"Като спечелят изборите, тогава и с по 1 да работят", контрира опозицията кметът Здравко Димитров след дебата. 

Освен това с приетите промени общината ще си спести разходите за заплати на 105 чиновници. Това няма да стане чрез съкращаване на щата им. Те просто ще преминат на държавна издръжка. До момента общината осигуряваше заплатите на 130 души от администрацията, а на останалите 353 месечните възнаграждения идваха от държавата. С промените местната власт ще трябва да плаща само за 25 чиновници, докато останалите 458 ще бъдат на издръжка на държавно делегираните дейности. 

Това обаче разбуни страстите сред общинските съветници, като основният дебат се въртеше около това дали трябва да бъдат направени съкращения и увеличени заплатите на останалите служители, или по-скоро работата трябва да бъде оптимизирана. 

„Имайте предвид, че се решават човешки съдби. В момента е пандемия, криза, трябва повече хора да работят“, отбеляза кметът Здравко Димитров и добави, че са предвидени пари за повишаване дигиталните умения на служителите. Освен това той увери, че освободеният финансов ресурс от местните приходи за заплати ще бъде пренасочен за други дейности и услуги

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Грижа

Грижа

16.02.2021 | 13:30

Сега като им са гласували нови РЕСОРИ да фанат да им гласуват по едни АМОРТИСЬОРИ та да не им изпаднат пломбите и ченетата в картофената нива Пловдив

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?