46
Следвайте ни

Гласовете не стигнаха на Савина Петкова, обявяват нов конкурс за омбудсман

Два гласа разделиха юристката от поста на обществения посредник

viber icon

Савина Петкова получи най-голяма подкрепа за омбудсман от общинските съветници, но това не успя да й спечели поста. Причината е, че тя беше подкрепена с 32 гласа при нужни 34. Съветниците от "Съюз за Пловдив" не гласуваха за Петкова и подкрепиха Христо Паунов, който получи общо 6 гласа. Останалите кандидати  обаче не срещнаха тяхната подкрепа. 

Вероятно юристката Савина Петкова е с едни гърди напред, защото отлично познава темите, свързани с местното управление, тъй като тя е в общинската администрация още от времето на кмета д-р Иван Чомаков.

След 5-минутната почивка, поискана от Йордан Илиев от групата на ГЕРБ, стана ясно, че според правилника, когато не е избран обществен посредник в едномесечен срок се провежда избор след нова процедура на подбор на кандидатите. Това означава, че до 13 ноември трябва да бъде направено ново предложение за омбудсман.

По време на обсъжданията общинската съветничка от „Демократична България“ Веселина Александрова направи неуспешен опит да отложи избора на омбудсман за следваща сесия.  „Ние нищо не знаем за тези кандидати. Поискахме техните концепции, за да се запознаем с тях, а разполагаме само с класирането на конкурсната комисия“, каза Александрова. Това предизвика кратки дебат по време на заседанието.

Йордан Илиев от ГЕРБ заяви, че е смутен от искането, защото това означава, че се обезценява труда на общинските съветници, както и че партиите нямат доверие на собствените си представители.

Стефан Послийски от ВМРО, който е член на комисията, обясни, че концепцията е само част от конкурса и с кандидатите са провеждани интервюта, а комплексната оценка предполага и преглед на документите им като квалификация и стаж.  В крайна сметка предложението на Веселина Александрова беше отхвърлено с 4 гласа „за“, 22 „против“ и 18 „въздържали се“.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?