Следвайте ни

"Гладно поле" става строителна площадка това лято

viber icon

Проекти за 51 млн. лева за улични ремонти, строеж на нови детски заведения, саниране  и смяна на ВиК планира да изпълнява тази година местната власт с безвъзмездната финансова помощ от ЕС. Средствата и обектите са включени в капиталовата програма на Община Пловдив за 2020 г., чиято стойност е 85 млн. лева.

 

 

През тази година продължава изпълнението на интегрираните  планове за развитие, финансирани по оперативна програма „Региони в растеж” още през 2015 г. със сумата от 81 млн. лева. Само част от парите са усвоени, въпреки че са минали повече от четири години, и Пловдив отново изостава  в сравнение с  Варна, Бургас, София и други големи градове. 

В началото на май ще стартираме  изграждане на улици и ремонти в кв. „Гладно поле”, каза Пламен Райчев, зам.-кмет по строителството.  Обществената поръчка на стойност 11, 4 млн. лева без ДДС е обявена за три обособени позиции. С безвъзмездната помощ по ОП „Региони в растеж”  ще се строи продължението на ул. „Богомил” до бул. „Освобождение” с дължина 870 метра, ще се разширява ул. „Лев Толстой” в участъка от ул. „Радко Димитриев” до „Богомил”, ще се сменят настилките на ул. „Тодор Гатев”  „Радко Димитриев” и на част от ул. "Богомил" от "Лев Толстой" до бул. "Санкт Петербург".

 С европейски пари ще се строят и 74 социални жилища за бедни, за които  е отреден общински терен на ул. „Владая” в „Столипиново”. Според прогнозните сметки за изграждането на типови блокове са предвидени  6,3 млн. лева, пресметна Райчев.  Жилищата ще се предоставят само на безимотни хора и срещу конкретни задължения - децата редовно да ходят на училище, а безработните да се включат в програмите по заетостта.​

За пет многофамилни жилищни сгради, които ще се санират с парите по ОП „Региони в растеж”, в момента се провежда търг за избор  на изпълнители.  Документи за безплатни ремонти  бяха подадени от над 100 сдружения на етажни собственици. За тях обаче няма отговор от администрацията.

Тази година се довършват започнатите проекти със средствата от ЕС за ДЯ „Детски смях”, ДГ „Перуника”, „Снежанка”. Предстои да бъдат избрани изпълнители за ново крило на ДГ „Зорница”  на ул. „Георги Кондолов” за 5 групи и нова сграда за 6 групи на ДГ „Каменица” на ул. „Хан Аспарух”.

Както „Марица” вчера писа, в началото на март се очаква старт на проекта за воден цикъл с подмяна на ВиК мрежата на около 40 улици в „Северен”. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?