Следвайте ни

"Гладно поле" с обновени улици след 600 дни

viber icon

Ремонтите в кв. „Гладно поле”, чакани от години, ще започнат до края на август. В момента техническите проекти се съгласуват, след това предстои да се издаде строително разрешение, за да могат избраните фирми да започнат работа. Това обясни зам.-кметът Пламен Райчев по време на представянето на финалния отчет за изпълнение на Интегрираните планове в програмния период 2014 – 2020 г. 

Близо 12 млн. лева е стойността на пътната инфраструктура в кв. „Гладно поле”, а на изпълнителите е даден срок 600 дни, за да подменят всички подземни съоръжения. В проекта е включено продължението на ул. „Богомил” до бул. „Санкт Петербург”, отдавна чакано от бизнеса, който има офиси в тази зона.  На ул. „Лев Толстой” предстои частично  разширение и рехабилитация, също с подмяна на водопровод и канализация. 

Проектите се финансират предимно с безвъзмездната финансова помощ по ОП "Региони в растеж", но Община  Пловдив този път се е погрижила да задели от своя бюджет пари за подмяна на ВиК.

Ремонтите и благоустрояване в квартала между бул. „Шести септември” и „Източен” около пл. „Шахбазян” ще стартират в началото на следващата година, също с европейски средства. Подменя се старата настилка на улиците, които останаха недовършени, когато в района на бул. „Кн. Мария Луиза” и „Марица –юг” се изпълняваше първата част на проекта за градско възстановяване за 21 млн. лева. Сред артисалите улици е и „Неофит Бозвели”. Част от тази улица е с нова настилка, другата е с разбит калдъръм и огромни гьолове, когато вали. Ремонтите и благоустрояване на прилежащите територии  са на стойност около 9 млн. лева.

Сред проектите, за които администрацията на кмета Здравко Димитров успя да спаси финансирането на обща стойност близо 40 млн. лева, са изграждане на социални жилища на ул. „Владая” в „Столипиново”, нови сгради за ДГ „Каменица” и „Зорница”, саниране на пет жилищни блока. 

Като отлично оцени досегашното изпълнение на проектите по ОП „Региони в растеж” координаторът на програмата Мариела Ханджийска. Цялата сума от 81 млн. лева, одобрена за Пловдив през 2015 г., ще бъде усвоена . Пламен Райчев обаче напомни, че половината от проектите по тази програма бяха пред провал и че в началото на мандата са положили максимални усилия, за да защитят финансирането и на останалите програми. 

Сред изпълнените проекти в квартала до Стария град, са двете сгради на СУ „Любен Каравелов”, една от които е пред завършване,  ДГ „Снежанка”, ДГ „Детски смях” и „Перуника”, новата забавачка на ул. „Богомил”, зоната за отдих на бул. „Марица юг”. 

Проектите, чийто старт се очаква, трябва да приключат окончателно до края на 2023 г. Усвояването на цялата одобрена сума е добра отправна точка за финансиране в следващия период, за който подготвяме нови Интегрирани планове и се надяваме да привлечем много повече пари в Пловдив, коментира Пламен Райчев.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

отдавна чакано от бизнеса ......

отдавна чакано от бизнеса ......

21.07.2021 | 14:19

A живущите на " Богомил" - по-мръсен въздух и много шум за нищо. Като трошиш чужди пари е лесно - хич не ти пука.

Отговори
1 0
Уха

Уха

21.07.2021 | 14:10

Въртим-сучим все покрай хотела на ЧОВЕКА пътя ремонтираме. Да няма да му шуми пред прозорците я, пък и още място за паркиране е добре дошло.

Отговори
2 0
Артисалите

Артисалите

21.07.2021 | 14:02

Що за изказ на журналист артисалите?

Отговори
3 0
Наши и ваши

Наши и ваши

21.07.2021 | 13:36

ПИМК размърда общинарите.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?